dimecres, 5 de febrer del 2025

VALLS I CALÇOTADA - Comarca de l'Alt Camp


De Barcelona:
 
A 107 Km.

Punt de trobada:

El punt de trobada serà a l’àrea de servei del Penedès que està a l’autopista AP-7 en direcció a Tarragona passat Vilafranca del Penedès.

Com arribar-hi:

Després de la trobada cal seguir per l’autopista AP-7 en direcció a Tarragona. A uns 3 quilòmetres trobareu, a la dreta, un desviament que empalma amb la AP-2 que porta a Lleida. Haureu de deixar l’autopista per la sortida 11 (Vila-Rodona / Valls). Solament cal seguir els indicadors que porten a Valls Centre fins arribar a la Plaça del Portal Nou.

Història:

Per la seva situació geogràfica la ciutat de Valls sempre ha estat lloc de pas entre les terres de la costa de Tarragona i les de l’interior. Per aquest motiu la zona ha estat habitada des de l’època prehistòrica passant pels ibers, romans i àrabs.

Però el naixement de la ciutat s’inicià en el segle XII quan els sarraïns foren expulsats de la Serra de Prades. Al 1210 el rei Pere el Catòlic va concedir la creació d’un mercat setmanal. Vint anys més tard la ciutat ja tenia les seves pròpies lleis (Ordenacions Municipals) unes de les més antigues de Catalunya.

El 1391 el rei Joan I va vendre la jurisdicció de Valls a l’Arquebisbe, que ja era propietari del Castell i de l’església de Sant Joan. En el segle XIV aquest configurar els límits de la ciutat construint les muralles al voltant del nucli antic.

Durant els segles XIV, XV i XVI la ciutat tingué un gran creixement convertint-se en la segona població més important del Camp de Tarragona. Durant aquests segles es construïren diverses i importants obres civils i l’església de Sant Joan.

Els successius segles l’economia de Valls quedà troncada per les diverses rebel·lions internes i guerres globals com: La guerra dels segadors, la guerra de Successió contra la invasió francesa i la guerra civil espanyola.

Però un dels fets que durant el segle XIX va colpejar més l’economia de Valls fou l’aparició de la fil·loxera que va afectar a la vinya, un dels apartats amb més influència econòmica. Malgrat aquest fet en les dues dècades del segle XIX l’inici de la recuperació econòmica s’inicià amb la instal·lació de diverses fàbriques a Valls, la creació del banc de Valls, el naixement de la Societat Agrícola, l’arribada del tren Barcelona-Vilanova-Valls i la construcció del campanar de Sant Joan.

Visita:

Després de deixar el vehicle per la zona de la plaça del Portal Nou podeu iniciar la visita per l’església de Sant Joan, situada a pocs metres de la plaça i al final del carrer de l’Església. És una església de planta rectangular d’una sola nau amb quatre capelles a cada costat. El cor està situat sobre la porta d’entrada i sota d’una gran rosassa de forma radial. La porta té elements renaixentistes envoltant un arc de mig punt.

L’absis està envoltat de un conjunt de vidrieres de colors que donen claror a la zona del retaule, el qual és de grans dimensions i està esculpit sobre una estructura de fusta. Un dels elements que caracteritzen  l’església de Sant Joan és el campanar, situat sobre la porta lateral de la nau central i que té una alçada de 74 metres. És el campanar més alt del territori.

Acabada la visita a Sant Joan podeu seguir pel carrer de La Cort. A uns 50 metres trobareu la Plaça del Blat que és una plaça porxada de petites dimensions on hi ha l’Ajuntament i és punt de trobada de les exhibicions castelleres de Valls. A pocs metres de la plaça trobareu el Museu dels Castellers, la visita és molt interesant. 

La visita segueix pel carrer de La Cort fins arribar a una cruïlla on hi trobareu una font d’estructura metàl·lica i una pastisseria a la cantonada del carrer de La Peixateria. Si gireu a la dreta per aquest carrer arribareu a la Plaça de l’Oli que és de forma rectangular, és també porxada. A un costat del la plaça trobareu un comerç molt curiós que es diu “Magatzem del Vermut” on podeu entrar-hi  per comprar vermut de producció pròpia.

Després de visitar la plaça cal seguir el recorregut pel carrer de La Cort, eix comercial de la ciutat, fins arribar a la plaça anomenada Pati del Castell, però abans trobareu a l’esquerra l’Oficia de Turisme on us poden donar un mapa de la ciutat i retornar pels carrers del barri antic a la Plaça del Portal Nou per agafar el vehicle i anar al restaurant a fer una calçotada.

Per anar al restaurant recomanat d’aquesta sortida haureu de localitzar la carretera N-240 en direcció cap a Montblanc per el Coll de l’Illa. Després d’uns 6 quilòmetres arribareu a la part alta del coll. A l’esquerra hi ha el restaurant Les Espelmes. Recordeu que com sempre us recomano encarregar taula i més per fer una calçotada. 

Gastronomia:

La menja clàssica de la zona són els calçots acompanyats de la carn a la brasa, les mongetes, les carxofes, salses, etc..

No podem oblidar els cargols a la llauna, les escalivades, etc., i de postres la crema catalana.

Restaurants:

Les Espelmes

Crta. N-240 Km.28

Coll de Lilla (Valls-Montblanc)

Tel.977 60 10 42

CasaFelix

Ctra. N240 Km.17

Tel.977 60 13 50

Masia Bou

Ctra de Lleida Km. 21,5

Tel.977 60 04 27

Enllaços: