PALAU NOVELLA
De Barcelona:
A 45 Km.
Punt de trobada:
A causa de la proximitat
amb Barcelona el punt de trobada amb la família o els amics serà a l'aparcament
del Centre d’Informació del Parc Natural del Garraf, anomenat La Pleta.
Com arribar-hi:
Haureu de
localitzar l’autopista C-32 en direcció cap a Sitges i Tarragona. Deixareu a la
vostra dreta els pobles de Viladecans, Gavà i Castelldefels. Passades les Botigues
de Sitges haureu d’estar atents perquè trobareu la sortida 42 que porta a Port
Ginesta i a Sitges, per les costes del Garraf.
A uns 500 metres
d’aquesta sortida trobareu una rotonda. El desviament de la dreta condueix a la
urbanització Rat Penat i a la vegada a l’avinguda del mateix nom. Sense deixar
aquesta via arribareu a una nova rotonda i haureu de seguir els indicadors que
porten al Palau Novella i a La Pleta. A partir d’aquí el carrer comença a pujar
i empalma amb una carretera estreta que està en bon estat.
A mida que anireu
pujant per aquesta carretera divisareu una magnífica vista de la costa de Castelldefels
i del Port Ginesta. Després d’uns 10 minuts amb cotxe arribareu a l'aparcament
del Centre d’Informació.
Acabada la primera
visita del dia continuareu per la mateixa carretera fins arribar a la Plana Novella,
no hi ha pèrdua. Recordeu de demanar al centre d’informació un mapa del Parc
que us serà de molta utilitat per orientar-vos de la situació del Palau Novella i del poble d’Olivella.
Història:
El Massís del Garraf comença a la costa amb uns contraforts de pedra calcària de
considerable alçada. El clima és mediterrani, a la primavera pluges, a la
tardor temperatures suaus, els estius són calorosos i eixuts, tot i la
proximitat de la costa, i els hiverns temperats.
La pedra calcària principal element en la
formació geològica del massís, permet amb el contacte de l’aigua i de l'aire
una gran erosió, creant els fenòmens nomenats càrstics, com ara la creació de
coves i avencs, elements d’estudi, recerca, i esport molt concorreguts pels
experts i aficionats.
La vegetació de la zona es pot dividir en dos
tipus. La més propera a la costa és la típica del Mediterrani meridional amb
uns matolls baixos on creixen els margallons, petita palmera protegida autòctona
de la zona. També podem trobar-hi farigola, romaní, el garric i el llentiscle. A
l'interior alzinars i pinedes de pi blanc, acompanyats de matolls de sotabosc
com el marfull i el boix.
Malgrat la poca qualitat de les terres del massís,
aquest ha estat poblat des de temps immemorials per diversos grups d’habitants,
però no va ser fins primers del s. XVIII
quan s’inicià una expansió demogràfica i a la vegada el començament del conreu
del blat i la vinya, fins que a finals del s. XIX
la plaga de la fil·loxera aturà l’expansió i la prosperitat al Massís del
Garraf.
Visita:
La Pleta és el
primer punt a visitar i el lloc de trobada amb la resta dels excursionistes. Va ser construït l’any 1894 per l’arquitecte
Francesc Berenguer per encàrrec de la família Güell la qual també va fer construir
el Celler Güell, situat al poble mariner del Garraf.
L’edifici de La Pleta és d’estil modernista i
està inspirat en la clàssica masia catalana. Està construït en pedra i format
per tres cossos. El central té dos pisos i una coberta a dues aigües que tanca
el pis superior. Els dos edificis laterals estan a diferent nivell de la façana
central. A l’exterior i al pati tancat per un mur trobareu les quadres. L’edifici
de La Pleta fou construït inicialment com a pavelló de caça de la família
Güell.
Un dels elements més característic d’aquest
conjunt arquitectònic el trobareu fora del mur de la finca. És una xemeneia de
forma cònica que està construïda amb totxo cuit i fa les funcions de tapadora
d’una cisterna o pou. Just al centre hi ha una ranura amb un nivell que
determina la quantitat d’aigua del pou. Al voltant de la finca trobareu infinitat
de marges amb mur de pedra seca utilitzats pel conreu de la vinya i del blat.
A l’actualitat és propietat de la Diputació
de Barcelona i el centre d’Informació del Parc del Garraf està instal·lat en aquest mateix edifici. En aquest punt us donaran
tota la documentació necessària per descobrir el Massís del Garraf i podreu gaudir d’un audiovisual que us
informarà de la història i característiques del Parc.
El Palau
Novella - Quasi
en el centre geogràfic del Massís del Garraf trobareu una de les cases
d'indians o “americanos” més coneguda de
la comarca. Va ser edificada l’any 1890 per l’arquitecte Manuel Comas i Thos
per encàrrec del Sr. Pere Doménech. El Sr,Doménech, propietari de la finca, va
dedicar les seves activitats econòmiques al cultiu de la vinya i l’olivera,
aconseguint un bon reconeixement en la producció de vi i d’oli. Fins que a
finals del s.XIX entra a Catalunya la temuda plaga de la fil·loxera, arruïnant
així totes les perspectives de creixement de la finca i començant una etapa de
decadència a primers del s.XX.
Passa el temps i als voltants dels anys
70 del segle passat s’instal·la a les bodegues del palau un restaurant. A l’any
1996 el palau i les seves terres foren adquirides per la Comunitat de Monjos Budistes “Sakya Tashi
Ling” on fan
conferències sobre la meditació i tallers
de relaxació, entre altres activitats relacionades amb el Budisme. També s’hi fan visites guiades a l'edifici del palau
durant tota la setmana.
La visita al monestir comença a la planta
baixa de l'edifici principal. Haureu de seguir amb molta atenció les explicacions
del guia i de l’audioguia. La visita segueix per la primera planta on accedireu
a una sala dedicada a Buda. A dreta i esquerra de la sala dos grans portes
donen accés a les dependències utilitzades pel venerable Lama Jamyang Tashi Dorje.
Continuareu pel passadís de l’esquerra
on hi ha dos curiosos espais. El primer
és un bany amb una magnifica banyera de marbre i el segon és una tassa de vàter
instal·lada en una gran poltrona de
fusta tallada.
Aquest passadís dóna accés a una gran sala on trobareu una fantàstica taula de fusta situada al centre de l’estança. Aquesta sala
era el menjador dels primers propietaris del palau. Després de 40 minuts de
visita sortireu a l’exterior per anar a la capella del palau la qual no s’utilitza
com a tal, però és el punt final de la visita guiada després d’oferir-vos una
degustació de te Tibetà.
Acabada la visita haurieu d’anar a veure l’Estupa
que està construida en un espai
circular a tocar de la porta d’accés al recinte tancat del palau. No deixeu de
fer una volta a l’edifici per captar les bones vibracions. Acabada la visita a l'espai de l’Estupa
es pot anar al Llac. Enfront de la porta
principal d’accés al palau trobareu un reduït passeig flanquejat per ametllers
a les dues bandes del camí i al final hi ha una reixa de ferro. Haureu de girar a l’esquerra i
sense deixar el camí arribareu al llac. És un petit espai d’estil romàntic amb
un pont de fusta i un embarcador. L’aigua està plena de tortugues americanes de
dimensions considerables.
Podreu quedar-vos a dinar al restaurant del
monestir on ofereixen un menú self-servis
a bon preu. També trobareu a l’interior del recinte del palau una botiga de
records.
Després de dinar el proper objectiu serà el
poble d'Olivella, situat a 6 quilòmetres del monestir. Es pot visitar
l’Església Nova i l’edifici de l’Ajuntament que estan al centre del poble.
Gastronomia:
La gastronomia del Garraf està íntimament
lligada a la Llotja del port de Vilanova i la Geltrú. Gairebé tots els plats giren al voltant del peix d’aquesta procedència
com poden ser les gambes de Vilanova i la sípia, elements bàsics per al suquet
de peix. Altres plats típics són la sípia a la bruta o a l’all cremat, el
suquet de lluerna, o la cassola d’arròs.
No podem deixar de banda un dels plats més
emblemàtics de la comarca com és
“El Xató”. El xató és una salsa composta d’avellanes i ametlles
torrades, pa, vinagre, nyores, all i oli d’oliva. Tot aquest saborós suquet
s’utilitza per amanir l’escarola amb bacallà, tonyina, i olives negres.
Restaurants:
Peixerot
Passeig Marìtim, 56
Tel. 938 150
628
Vilanova i la Geltrú
La Posada
C/Sant Pere,
20
Tel. 938 921 399
Sant Pere de Molanta
Casa Desu
Migjorn, 14
616 620 082
La Plana Novella
Enllaços:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada