BAGES

* Monestir de Montserrat i Sant Jeroni
* Castell de Cardona i Muntanya de Sal
* Sant Benet de Bages
* Moià i les Coves del Toll
* Súria
* Montserrat- del Pla de les Taràntules a l'Monestir
  per Sant Miquel
* L'Estany i Monestir Romànic de Santa Maria
* Observatori Astronòmic de Castelltallat
* Castell de Talamanca
* Manresa - Fira de l'Aixada


MONESTIR DE MONTSERRAT I 
SANT JERONI


De Barcelona:
A 52 km.

Punt de trobada:
Aparcament del cremallera de Montserrat a Monistrol de Montserrat.

Com arribar-hi:

Hi ha 2 opcions

a) Sortida de Barcelona per la Diagonal. a l'Alçada de Sant Feliu de Llobregat us desviareu a la dreta per agafar l'autovia A-2 dirección cap a Lleida. Passareu per Sant Andreu de la Barca i Martorell. A uns 5 Km arribareu a la Sortida d'Abrera on s'empalma amb la carretera C-55 dirección cap a Monistrol de Montserrat i Manresa.

Quan arribeu a poble de Monistrol us dirigireu a l'estació del tren cremallera, suficientment ben indicat per no Perdre 's. Haureu d'aparcar el cotxe i comprar a els bitllets per licitar amb el tren cremallera Fins al Monestir de Montserrat.

b) L'altre opció per arribar a l'estació del tren cremallera i Possiblement la més divertida és la següent.

Agafar el transport público, metro o autobús, per anar a l'estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de la Pl. D'Espanya de Barcelona. Allà agafareu el tren Fins a Monistrol de Montserrat, ia la mateixa andana de l'estació fareu el cambio al tren cremallera.

visita:
El recorregut del cremallera paper COSTAT nord-est de la muntanya fara que descobriu 1 paisatge i vistes panoràmiques Diferents de la Vall del Llobregat.

El tren us deixarà enfront de les escales que porten a la plaça Abat Oliva. Deixareu per a la tarda la visita a l'recinte religiós i anireu directament a l'estació del funicular que licita a Sant Joan.

El funicular de Sant Joan salva 01:00 desnivell d'uns 200 metres per arribar a l'estació superior o Pla de les Taràntules, punt de partida de nombroses excursions.

Abans de Començar el recorregut Fins a Sant Jeroni s'a de visitar el centre d'informació del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Situat en un local sobre l'estació del funicular, on hi ha 1 petita botiga de venda de records, guies d'excursions i 1 exposició de fotografies i mapes topogràfics de la muntanya de Montserrat.

El camí a Sant Jeroni Comença sota les escales que porten al centri d'informació. A POCS metres de l'inici podreu admirar una bonica panoràmica del monestir.

L'itinerari no te cap dificultat i a els primers 500 metres voreja la muntanya per 1 camí menjat a la roca. Te 1 amplària d'1 metre i està Protegit per 1 barana de cable i pilastres de ferro.

Després d'uns ¾ d'hora de caminada arribareu a l'ermita de Sant Jeroni. Aquí al camí Comença a ser més costerut. A POCS metres hi ha els escales que porten directament al mirador de Sant Jeroni, el punt més alt de la muntanya de Montserrat de 1270 metres. La panoràmica és excepcional i en un dia Molt clar podreu ver a els Pirineus, els comarques de l'Anoia, el Baix Llobregat, el Berguedà, Osona i, Fins i tot, el perfil de Mallorca.

La tornada la fareu paper MATEIX camí, però passada l'ermita de Sant Jeroni ia uns 200 metres, trobareu una cruïlla de camins, a la qual hi ha un pal senyalitzador d'itineraris de muntanya. Seguireu el trencall de l'esquerra que fa Baixada, per arribar al monestir. Si continuéssiu recte tornarieu a Pla de les Taràntules.

En AQUEST punt el camí Comença a Baixar per 1 corriol on la frondosa vegetació Recorda el bosc mediterrani, amb alzines, pins i falgueres. Durant uns 15 minuts el recorregut passa paper COSTAT nord de la muntanya Fins travessar 01:00 Rierol.

Segueix 01:00 petita pujada I després 1 tram més planer Fins arribar al pas dels Francesos on comencen els d'escales. A partir de este punt el camí no Deixa de Baixar i Diferents trams d'escales ENS portessin Fins la plaça de les pageses.

Pel camí deixareu d'algunes Cruïlles que portin a les ermites més Properes l'Monestir. El temps de durada de l'excursió és d'unes 2 hores.

Després de dinar no Deixeu de visitar el Santuari de la Mare de Déu de Montserrat i si encara us queda temps és olla Fer una visita a l'museu. És un Excel·lent espai inaugurat l'any 1996. Consta de sis parts Clarament definides en podreu admirar valuoses obres d'art, des de la més antiga, 1 Sarcòfag egipci del segle XXII a C, a la més recent, una escultura de Josep M. Subirats de l'any 2001. També trobareu una extensa col·lecció d'orfebreria, pintures dels s. XIII al XVII, i del s. XIX al XX, entre els que Podem destacar obres de Santiago Rusiñol, Cases, Nonell, Picasso, Dalí, etc.

Gastronomia:
Per dinar a Montserrat no hi ha cap problema. És recomanable el restaurant que està enfront de l'estació del tren cremallera i sota de la plaça de l'Abat Oliva. És Tracte d'1 Self-Servis on trovareu a els típics plats d'aquests tipo de restaurants: amanides, macarrons, botifarra amb mongetes, carns rostides ia la planxa, guarnicions variades, Begudes i cafè.

Enllaços:


CASTELL DE CARDONA I 
LA MUNTANYA DE SAL


De Barcelona:
A 75 km.

Com arribar-hi:
Haureu de localitzar l'autovia C-58 en direcció cap a Sabadell i Terrassa. En AQUESTA última població enllaçareu amb l'autopista C-16. L'haureu de Deixar a la Sortida 50 (Manresa centre - Solsona - Lleida) i us dirigireu a Solsona per la carretera comarcal C-55. Aproximadament a 1/2 hora de camí s'arriba a Cardona.

Història:
El Castell de Cardona és visible a uns quilómetres Abans d'arribar al municipi. Està Situat sobre un turó de roca.

Les parts més antigues de l'conjunto defensiu del castell de Cardona estan datades al
s.VIII, però no fou Fins l'any 886 Quan Guifré el Pilós Comença la restauració i ampliació de les defenses del castell.

L'any 985, el Sarraí Al-Mansur entrà a les terres protegides pèls senyors del castell i va destruir el poble de Cardona. L'any següent el comte Borrell II de Barcelona atorga la
Carta de Repoblament, per tal de repoblar el territori.

A finals del segle X a els vescomtes d'Osona s'establiren a l'castell. Els Cardona passaren a ser una nissaga familiar de les més influents en la corona catalanoaragonesa entre a els segles XIII i XIV.

L'any 1040 a els vescomtes de Cardona inicien les, dins de del recinte de l'castell, la construcció de l'església de Sant Vicenç, d'estil romànic llombard.

La història militar de l'castell ha Estat lligada a més o Menys intensitat amb Tots els esdeveniments importants de la història de Catalunya com: la Guerra de Successió i la Guerra de la independència contra a els francesos.

Un dels elements Emblemàtics del castell és la torre de Sa Minyona, edifici circular datat segons uns quants experts al segle II.

L'església o Col·legiata de Sant Vicenç, de planta en creu llatina, destaca per els Seves dimensions i la lluminositat de l'interior, Gràcies ALS Grans finestrals. Te disset Altars i uns sepulcres dedicats a l'enterrament de la familia Cardona, a els quals juntament amb la Cripta datada el segle XI i construïda sota el presbiteri, formin el gruix de l'edifici.

Durant la guerra de successió els Diferents dependencies de la Col·legiata varen quedar Molt malmeses, Fins que el 3 de Juny de 1931 tot el conjunto de la fortificació va ser Declarat "Monument d'Interès Nacional", començant en AQUEST Moment la primera restauració .

Despres de la guerra civil espanyola (1936-1939) la Col·legiata va romandre tancada durante molts anys i en el periode de 1940-1948 és realitza la Segona restauració. Finalment a l'any 1976 i desprès de la tercera restauració de l'any 1952 el castell fou convertit en Parador Nacional de Turisme.

Visita - La Muntanya de Sal:
Fa uns 40 millones de anys, Quan és van formar a els Pirineus, existia 1 braç de mar obert a l'Atlàntic més o Menys a l'Alçada del País Basc i paral·lel ALS actuals Pirineus. Durant Un llarg periode de temps la placa tectònica Ibèrica il 'Europea entrar en en un procés d'acostament. Les aigües quedin estancades il 'evaporació provoca la saturació de les substàncies dissoltes a l'aigua. AQUEST Fenomen és produí Diverses vegades al Llarg dels mil·lennis i la QUANTITAT de sal acumulada és incalculable.

Aquestes capes salines varen quedar soterrades baix 1 gruix de centenars de metres d'sediments. Gràcies a l'Fenomen Conegut com diapir, aquestes sals sota Grans pressions paper continu acostament de la placa Ibèrica i Europea, aflorin a la superfície en forma de cúpula que en el cas de Cardona Segueix actiu. La sal contínua pujant entre un i 3 centimetres cada any. L'ÚNIC lloc del municipi on hi ha 1 elevació d'aquestes caràcterístiques és a la Muntanya de Sal.

L'any 1989 tanquen la "Mina Nieves", antiga Explotació minera de sal i potassa de Cardona, però la peculiaritat de la mina i la conservació dels elements mecànics per l'Extracció dels minerals, han FET de l'entorn 1 curiositat turística que el poble de Cardona ha sabut aprofitar com a recurs Econòmic.

La visita guiada a la "Mina Nieves" Comença a les Instal·lacions de superfície, on hi ha habilitat 1 petit museu, un audiovisual dels Treballs a la mina i els eines utilitzades per l'Extracció del mineral. Despres la visita contínua a la sala de màquines on podreu ver la màquina de vapor, utilitzada paper Funcionament de les rodes d'elevació dels ascensors del pou d'Extracció Mª Teresa.

Despres de la visita de superfície vehicles tot Terreny portin ALS Visitants Fins a la boca d'entrada a la mina. Els guies fan grups de Visitants i a els donin 1 breu explicació de la geologia del Terreny i, desprès de repartir a els cascos amb protecció, Comença a peu la més curiosa i interessant part del recorregut.

La durada de la visita, Contant la part de superfície i la subterrània, és aproximadament d'1 hora 15 minuts.

Gastronomia:
La cuina de la zona és la tradicional catalana amb una variada selecció d'especialitats com: peus de porc guisats, Espatlla de be al forn, estofats de vedella, bacallà a la llauna, cua de bou amb castanyes, etc.

De postres a els clàssics: els postres de músic, gelats variats, pomes al forn, mel i mató, etc.

Restaurants:
Parador "Ducs de Cardona"
Tel. 93 869 12 75

Perico
Pça.El Vall, 18
Tel. 93 869 20 oct

Enllaços:
 www.ajcardona.org



SANT BENET DE BAGES


De Barcelona:
A 78 km.

Punt de trobada:
Avui el punt de trobada con los amics serà a l'Àrea de servei de Montserrat que està a l'autopista C-16 de Barcelona a Manresa, a l'Alçada de Vaquerisses.

Com arribar-hi:
S'a de localitzar l'autovia C-58 en direcció cap a Sabadell i Terrassa. A l'Alçada de Terrassa empalmareu amb l'autopista C-16 en direcció cap a Manresa. Passareu paper peatge de Montserrat i deixareu l'autopista per la Sortida 54. Just a la cruïlla amb la carretera comarcal N-141c de Manresa a Moià, haureu de girar a l'esquerra en direcció cap a Navarcles. A 500 metres, trobareu 01:00 desviament a la dreta con los indicadors de Sant Benet de Bages. Cal seguir a els rètols per arribar a l'aparcament del monestir.

Història:
A POCS quilómetres de Manresa, dins de l'Terme municipal de Sant Fruitós de Bages ia tocar al poble de Navarcles, hi ha el monestir romànic més important de l'Medieval Català.

Entre a els anys 950 i 960 el noble Sala va Fer construir AQUEST monestir. A l'any 967 s'oficialitzà l'acta de fundació i la dotació de terres i Béns per la subsistència del recinte religiós.

Durant uns anys a els Abats foren Membres de la familia sala, però no va ser Fins l'inici del segle XI, Quan el Nomenament de l'Abat és va Fer per Elecció, iniciant AIXÍ un periode de Creixement i prosperitat, gràcies a que Els comtes de Barcelona s'involucraren en el Funcionament del Monestir, de fent-li donacions de terres.

Com d'Altres vegades ja he dit, la tranquil·litat no olla durar per sempre, il 'any 1125 1 ATAC dels musulmansi per reconquerir els terres perdudes, vaig destruir 1 bona part del conjunto del monestir i, especialment, l'església .

A finals del segle XII i principis del XIII és construir novament l'església i el claustre que podreu ver en la Vostra visita.

Entre a els segles XIV i XV el monestir passà per una època d'abundància econòmica, i s'inicià la construcció de noves dependències, augmentant AIXÍ el nombre de monjos que vivien al recinte religiós.

L'any 1348 la "Pesta Negra" afecta Catalunya i también a Sant Benet, quedant per AQUESTA Raó la comunitat religiosa reduida a dues monjos.

A partir de l'any 1593 Sant Benet de Bages passà per Diferents etapes de prosperitat i decadència. Primer fou ADMINISTRAT per la comunitat Benedictina de Montserrat, on instal·laren 1 col·legi per reunir a els estudiants que estàven repartits per els Diferents Universitats on estudiaven Teologia, Llengües, Poesia, etc.

Després d'un segle d'ensenyament, tancaren els ports del col·legi i novament el monestir és convertir en centre d'recolliment i d'oració.

Durant el segle XIX la decadència de Sant Benet és fa Palesa per Diferents Raons polítiques. A principis del segle XX, la mare del pintor Ramon Casas, compra a els edificis restaurats del monestir i comença la reconstrucció.

L'agost de l'any 2000 el conjunto dels edificis restaurats i les terres de Sant Benet de Bages varen ser adquirides per Caixa Manresa, iniciant la reconstrucció total del monestir il 'ampliació i desarrollo d'un gran projecte turístic i cultural a la comarca del Bages.

visita:
La visita al conjunto arquitectònic de Sant Benet de Bages, consta de tres parts ben diferenciades que us ocupessin gran part del dia.

Aquestes visites són: "Alícia", un centre de recerca dels aliments, al Monestir Medieval i el Monestir Modernista. L'ordre de les visites dependrà dels horaris i de la QUANTITAT de gent que hi Hagi a cadascuna.

Però com que haureu d'Començar per una de les tres, podeu iniciar el recorregut per la "Fundació Alícia" dirigida per en Ferran Adrià. És un edifici de planta baixa, d'estil modern i façana de vidre. La visita guiada te una durada d'uns 60 minuts i INCLOU un audiovisual comentat per un guia. També podreu ver la cuina industrial amb l'aparença d'1 laboratori on s'estudien a els aliments.
    
La següent visita guiada serà l'Monestir Medieval. L'accés al recinte del monestir el fareu per 1 porta de Dues fulles oberta al mur exterior. AQUESTA entrada de Carruatges Dóna a un pati interior on hi ha Dues portalades. Una te 1 arc de mig punt suportat per Dues columnes laterals i Dona accés a l'església i al claustre.

L'entrada principal de l'església està situada a la façana de ponent. Te 1 arc de mig punt amb quatre Arquivoltes, suportades per 1 conjunto de sis columnes amb capitells.

Dins del recinte s'hi podin observar Diferents estils Arquitectònics. Des del romànic primitiu, Fins el barroc, com podreu apreciar a els elements ornamentals, pintures i fusteria.

L'església és de planta en forma de creu llatina. Te 1 nau de 26 metres d'llargada i està coberta per 1 volta de canó en punxa. Sota l'altar principal és visita una cripta dedicada a les Relíquies de Sant Valentí.

Dins de la nau principal s'hi troben els tombes dels s.XII i XIII que corresponen ALS influents barons de la comarca, com són a els de Talamanca, a els de Calders i a els de Viladecavalls.

Adossat a la façana de ponent, hi ha el campanar d'estil romànic i de base quadrada. Amb 1 mica d'atenció és podin apreciar a els 3 estils Arquitectònics con los que ha Estat construit AQUEST element. A la base l'preromànic, Després el romànic i finalment al pis de les campanes, l'estil barroc.
              
El claustre, com a la Majoria dels "Monestirs Romànics", és un dels elements més singulars del monestir. És de planta quadrada i te a cadascuna de les galeries sis arcs suportats per Dues columnes per arc amb un total de 64 capitells d'un gran valor iconogràfic i 1 decoració Molt variada.

També visitareu l'antic celler. En AQUEST espai, remodelat i restaurat, gaudireu d'un audiovisual Molt original.

A continuació és passa per els Diferents dependencies on vivia la comunitat religiosa com: els habitacions, la cuina i el menjador.

L'altre porta del pati de Carruatges, que haureu online trobat a l'entrada del recinte, condueix a la zona Modernista del Monestir. Per sobre de les galeries del claustre hi ha 1 espai Dedicat a l'habitatge de la família Casas que fou restaurat i reconstruit per l'arquitecte Puig i Cadafach, d'acordar amb els normes d'habitabilitat de principis del segle XX.

La visita de este sector Comença per ensenyar a els espais socials de la familia Casas. Primer el rebedor amb una gran Xemeneia. Seguidament la sala de música, el saló de tertúlies, la biblioteca i finalment a els dormitoris de la família. La durada d'AQUESTA visita és d'uns 60 minuts.

Gastronomia i Restaurants:
Dins del recinte hi trobareu Dues ofertes gastronòmiques ben diferenciades. A les Instal·lacions de l'Hotel Món hi ha el restaurant l'Angle, regentat per Jordi Cruz. Tinència 1 cuina que barreja la tradicional il 'evolutiva.

A l'edifici de La Fàbrica trobareu el punt d'informació i venda d'entrades de Sant Benet. També hi ha el restaurant de la Fonda de Sant Benet, on ofereixen un menú de cuina tradicional amb 1 bona relació qualit preu producte.

Enllaços:
Món Sant Benet - Tel 902.875.353       www.monstbenet.com
Turisme Manresa Tel 938.784.090       www.manresaturisme.cat




 COVES DEL TOLL I MOIÀ


De Barcelona:
A 71 km.

Punt de trobada:
El punt de trobada d'avui serà l'Àrea de servei de quatre camins, a Tona. Per Accedir-hi estareu atents a les Següents indicacions. Després dels pobles de Centelles i Hostalets de Balenyà l'autovia C-17 amunt a un petit ALTIPLÀ. A la dreta trobareu 1 polígon industrial on hi ha un gran magatzem del grup d'alimentació Bonpreu i Esclat. Molta atenció a l'indicador d' 'àrea de servei. L'entrada està a uns 200 metres Després del polígon industrial.

Com arribar-hi:
S'a de localitzar l'autovia C-17 i seguir-la en direcció cap a Vic i Ripoll.

Després d'ESMORZAR al parador de quatre camins, s'a d'Sortir de l'aparcament ia 50 metres hi ha 1 desviament a la dreta que porta al poble de Tona. Haureu d'entrar a l'poble i estar atents a desviament que porta cap a Manresa. El primer poble que és Troba serà Collsuspina, lloc on és olla anar a dinar. S'a de Deixar Collsuspina a l'esquerra i seguir en direcció cap a Moià. A 3,5 km trobareu 01:00 desviament a l'esquerra que us portarà a la Cova del Toll. Sols haureu de seguir a els Indicadors.

Història:
Les Coves del Toll estan en una petita Depressió formada paper Torrent del Gomar, dins de l'Terme municipal de Moià.

El conjunto està format per quatre coves datades al Període del Quaternari. AQUEST jaciment arqueològic el vaig descobrir a l'any 1952 a Francesc Rovira, Veí de Moià. La cova principal, l'única visitable, te 1 llargada d'uns 2 quilometres, però Sols s'en podin visitar 158 metres.

Una part important de l'interior de la cova està coberta de sediments arrossegats paper torrent. Gràcies a AQUEST fenomen, els restes dels animals, deixalles i Estris dels homes que habitaven en aquestes contrades fa 100.000 anys S'HAN pogut conservar.

Les Diferents excavacions realitzades durante a els anys 50 i a els Següents 1975, 1986 i 1998, posaren al descobert l'existència dels ossos de més de trenta-cinc espècies Diferents de mamífers. Entre a els trobats hi ha el Cérvol, el Rinoceront, el bisó i el lleó de les cavernes.

Els humans que vivien a la cova Sols habitaven a els primers 50 metres, deixant la resta com a rebost i zona mortuòria.

visita:
La visita a la cova Comença a l'aparcament, on hi ha el Mòdul de serveis del recinte arqueològic i on S'HAN de comprar els entrades.

Podreu Començar la visita per 1 recorregut a peu que te una durada aproximada d'uns 20 minuts. L'itinerari està senyalitzat i passa per Davant de Dues coves preparades per iniciar els excavacions. Les entrades estan protegides per un tancat metallic per evitar l'acció dels brètols.
Seguin el camí, us portarà a una petita esplanada Al costat del torrent Gomar, on 1 conjunto de tres cabanes representin a els Habitatges que utilitzaven a els homes extints que vivien en AQUESTA zona.

La visita guiada a la Cova del Toll Comença per 1 explicació de com vivien a els Habitants de este recinte. Després és passa a l'interior, a l'Llarg dels primers metres podreu admirar a els Senyals horitzontals que l 'aigua de les filtracions ha fet a la roca.

Seguidament és visita el lloc on trobaren l'esquelet d'1 dona i uns Estris de ceràmica, aquests estan exposats a Museu de Moià. A POCS metres de este punt s'entra en un recinte d'uns 25 Metres Quadrats, el sostre està a una Alçada de 9 metres. A l'esquerra ia la dreta és podin ver Dues galeries.

La de l'esquerra està tancada per 1 reixa i te una longitud de 500 metres, comunica amb una de les entrades que havíeu vist durante la visita per l'exterior de la cova. En Realitat l'entrada fou l'utilitzada per Francesc Rovira i su mare el dia que inicien les l'exploració de les Coves del Toll.

La galeria de la dreta, d'1 llargada aproximada d'uns 50 metres, acostuma a inundar-se depenent de la QUANTITAT d'aigua que porta l'torrent Gomar. Al final dels primers 45 metres la galeria redueix l'Alçada il 'amplària, deixant un país tan estret que just passa una persona ajupida, Però un cop pasado AQUEST obstacle d'uns 5 metres de longitud, accedirem a una petita sala de dimensions semblants a la primera. La visita acaba a AQUEST punt i El retorn a l'entrada és lliure.

Després de dinar podreu dedicar la tarda a visitar el Museu Paleontològic i Arqueològic de Moià, casa natal de Rafel Casanova.

Gastronomia:
Collsuspina quasi fa frontera entre els comarques del Bages i Osona, Gaudeix per AIXÒ d'1 cuina rica en productes del porc il 'aviram.
Els productes més freqüents són els amanides, a els embotits, peus de porc guisats oa la brasa, pollastre, ànec o conill guisats, carns a la brasa i el omnipresent pa amb tomàquet.

Les postres són a els de sempre: crema catalana, Rebosteria, gelats, flam de mató o de cafè i els postres de músic, Regat amb vi moscatell.

Restaurants:
Can Forner - "Can Manel"
c / Major, 24
Tel. 93 830 13 set
Collsuspina

Enllaços:
www.covesdeltoll.com



SURIA


De Barcelona:
A 82 km.

Punt de trobada:
El punt de trobada d'avui serà a l'Àrea de servei de Montserrat, situada a l'autopista de Barcelona - Manresa a l'Alçada del poble de Vacarisses.

Com arribar-hi:
S'a de localitzar l'autovia C-58 en direcció cap a Sabadell i Terrassa ia AQUESTA última població s'a d'enllaçar amb l'autopista C-16 en direcció cap a Manresa. La deixareu a la Sortida 50 (Manresa centri-Solsona-Lleida) i us dirigireu a Solsona per la carretera comarcal C-55. Aproximadament en 25 minuts arribareu a Súria.

La Història i La Visita:
El riu Cardener divideix el poble de Súria a Dues parts de les quals la part més nova és el "Barri Salipota". A l'altra banda del riu "El Poble Vell" te a els barris més antics de la població: Sta.  Maria, St. Jaume, Bellavista, Els Rastrells i Cal Trist.

Com eix principal i comercial del poble trobareu l'antiga carretera comarcal C-55 de Manresa a Solsona que a l'actualitat te Molt Poc transit a causa de la Nova variant que passa per l'exterior de la població.

La visita més interessant a Fer és la del Poble Vell. Per arribar-hi haureu d'anar per 1 carrer Situat quasi enfront de l'estació dels autobusos (carretera de Sant Salvador) i seguir els indicacions d'aparcament Fins arribar a la part alta del poble. Des de este punt us dirigireu a l'castell.

El castell de Súria s'origina en una torre de defensa construïda Al costat d'una ermita romànica anomenada Sant Cristòfor. És a partir d'aquestes Dues construccions i Diverses modificacions i ampliacions del castell a els segles XII i XIII Quan l'ermita queda absorbida pèls murs del castell, formant part de les muralles primitives.

El Moment que el castell passà de ser un edifici militar a un castell-residència, fou Quan la família dels Cardona se'n varen Fer Càrrec en el segle XIV. A l'MATEIX temps els cases del Poble Vell començaren a créixer al Voltant del castell il 'església. En transcurs dels segles XVII i XVIII el conjunto arquitectònic és converteix en una vila fortificada.

La visita al Poble Vell haureu de Començar-la a les dependencies del castell i seguir-la Posteriorment de fent 1 passejada pèls Diferents Carrerons estrets d'Aspecte medieval i cases que tinença el nom de la familia Escrit sobre la porta. No Deixeu de passar paper carrer Major, Plaça dels Papes, Carrer Sant Climent, Carrer de la Mura i Cal Balaguer del Porxo que actualment és l'Oficina de Turisme.

Al cas de no Voler Fer la visita del poble paper vostre compte Quant i Fer-la guiada haureu de contactar amb l'Oficina de Turisme. Cada diumenge a les 12 h del matí n'hi ha una de 90 minuts de durada que INCLOU la visita al castell.

Als Voltants de Súria, ia uns 3 quilòmetres de distància, podreu visitar uns quants punts interessants com: La torra de la pobla, El Molí de Cal Planés o La Falla del Mig - Mon.

Sant Salvador de Quer és un petit Nucli habitat, dins de l'Terme de Súria, que Gaudeix de tenyir Dues ermites. La més antiga fou construïda a finals del segle XII i restaurada totalment entre el 2000 i el 2002. Just al costat- a l'any 1888, en construiren una de nova, a causa del mal Estat de la primera. Des de este punt gaudireu d'1 bona vista de Súria.

L'església romànica de Cererols està documentada sobre el 1017 i presideix 01:00 conjunto de Diverses masies.

Si tinguéssiu ganes de caminar podríeu Fer l'itinerari patrimonial del Samontà. És tracta d'1 circuit tancat de 9 quilómetres que te Sortida i arribada al Poble Vell. Caldria Demanar més documentació a l'punt d'Informació de turisme de Cal Balaguer del Porxo.

Si la visita a Súria coincideix amb el Segon cap de setmana de novembre, podríeu Gaudir de la Fira Medieval d'Oficis al Poble Vell.

Gastronomia:
La clàssica de la Catalunya Central: embotits, carn i botifarres a la brasa i guisats de vedella i aviram.
Un dels productes típics de Súria és "El Pa de Súria" fet amb una barreja de farina de blat i farina de Sègol i de fermentació Molt lenta. El trobareu a Tots els forns.

Restaurants:
L'oferta és Molt variada i Abundant. Demaneu a l'Oficina de Turisme 1 fulletó amb els adreces i Telèfons de Tots els restaurants de Súria.

la Graella
Carrer de Sant Josep, 31
Tel. 93 869 54 45
Súria

Vinaròs
Carrer de la Diputació, 10
Tel. 93 869 56 44
Súria

Enllaços:
www.suria.diba.es




MONTSERRAT
CAMINADA DEL PLA DE LES TARÀNTULES AL MONESTIR PER SANT MIQUEL



De Barcelona:

A 52 km.

Punt de trobada:
El punt de trobada d'avui amb la família o a els amics serà a l'aparcament del tren cremallera de Montserrat que és Troba a poble de Monistrol de Montserrat.

Com arribar-hi:

Hi ha Dues opcions:

a) localitzar l'autovia A-2 en direcció cap a Lleida. Passar per Sant Andreu de la Barca i Martorell. A uns 5 Km de Martorell és Troba la Sortida d'Abrera on s'a d'enllaçar amb la carretera C-55 i agafar-la en direcció cap a Olesa de Montserrat i Monistrol de Montserrat.

Quan s'arriba a l'poble de Monistrol de Montserrat calç dirigir-se a l'estació del tren cremallera de Montserrat. La situaciò de l'estació està degudament indicada per arribar-hi. Aquí s'a d'aparcar el cotxe i comprar a els bitllets per licitar amb el tren cremallera Fins al Monestir de Montserrat.

b) L'altra opció per arribar a l'estació del tren cremallera, i Possiblement la més distreta, és la següent.
Utilitzar el transport público, metro o autobús, per anar a l'estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de la Pl. Espanya de Barcelona. Allà agafar el tren Fins a Monistrol de Montserrat. A la mateixa andana de l'estació Fer el cambio al tren cremallera.

visita:
El recorregut del tren cremallera paper COSTAT nord-est de la muntanya us descobrirà 1 paisatge i vistes panoràmiques variades de la Vall del Llobregat.

El tren cremallera us deixarà enfront de les escales que porten a la plaça principal del monestir. És olla Deixar per la tarda la visita a l'recinte religiós i anar directament a l'estació del funicular que porta a Sant Joan.

El funicular de Sant Joan salva 01:00 desnivell d'uns 200 metres per arribar a l'estació superior o Pla de les Taràntules, punt de partida de nombroses excursions.

Abans de Començar el recorregut en direcció al pla de Sant Miquel, podreu visitar el centre d'informació del Patronat de la Muntanya de Montserrat. Està Situat en un local que hi ha sobre de l'estació del funicular, on hi trobareu 1 petita botiga de venda de records, guies d'excursions i 1 exposició de fotografies i mapes topogràfics de la muntanya.

El recorregut Comença paper camí que hi ha a l'esquerra del pla de les Taràntules. Veureu 1 Rètol de fusta que assenyala la dirección de Sant Miquel. Haureu de seguir el camí al pla de Sant Miquel o dels Soldats.

En AQUEST punt conflueixen 3 camins: el que porta a Collbató, el de la Cova i el de Sant Miquel. Seguireu AQUEST últim i després de dir caminar 15 minuts s'arriba a l'ermita de Sant Miquel. Descansareu 1 estona donant 01:00 cop d'ull a l'entorn ia l'ermita. Seguint el camí, a cinc minuts de caminar, hi ha 1 desviament a la dreta que porta a la creu de Sant Miquel.

Des de la creu és Gaudeix d'1 bona vista panoràmica del Monestir. Tornant al camí principal continuareu Baixant Fins arribar al peu del funicular de Sant Joan. Aquí és olla dir que l'excursió S'ha acabat.

A partir del Pla de les Taràntules el recorregut no para de Baixar, per AQUEST Motiu podreu Fer-ho acompanyats de Tots el Membres de la familia. La durada aproximada del recorregut és d'uns 90 minuts.

Després de dinar no Deixeu de visitar el Santuari de la Mare de Déu de Montserrat i si encara disposeu d'temps feu una visita a l'Museu. És un recinte Excel·lent inaugurat l'any 1996. Consta de sis espais Clarament definits en és podin admirar valuoses obres d'art, des de la més antiga, 1 Sarcòfag egipci del segle XXII a C, a la més actual, una escultura de Josep M. Subirats de l'any 2001. També trobareu una extensa col·lecció d'orfebreria, pintures dels s. XIII al XVII, i dels s. XIX al XX, entre els que destaquen obres de Santiago Rusiñol, de Cases, de Nonell, de Picasso, de Dalí, etc.

Gastronomia i Restaurants:
Per dinar a Montserrat hi ha Moltes opcions. Destaca el restaurant que està Davant l'estació del tren cremallera, sota la plaça de l'Abat Oliva. É s 1 Self Service on trobareu a els plats habituals en aquests restaurants: amanides, macarrons, botifarra amb mongetes, carns rostides ia la planxa, guarnicions, Begudes i cafè.

Enllaços:



L'ESTANY  
MONESTIR ROMÀNIC DE SANTA MARIA



De Barcelona:

A 60 km.

Punt de trobada:
Avui el punt de trobada con los amics o la familia el farem a Sant Feliu de Codines. Passat el Segon semàfor en direcció cap a Moià hi ha una zona de Botigues i lloc per aparcar el vehicle.

Com arribar-hi:
S'a de localitzar la carretera C-17 i agafar-la en direcció cap a Mollet. A l'Alçada de la Llagosta hi ha 1 desviament que enllaça amb la carretera C-59 que porta cap a Moià. Passareu per Palau-Solità i Plegamans, Caldes de Montbui i Sant Feliu de Codines.

Arribant a Moià és Troba 1 semàfor, a la dreta és dirección cap a Vic, a l'esquerra cap a Manresa. S'a de seguir recte i després de dir Fer juny quilómetres s'arriba al poble de l'Estany.

Història:
Com a la majoria d pobles de Catalunya su història està lligada a algun centre religiós, ermita, monestir o abadia, punts de partida de la colonització del territori de Catalunya des del segle IX Fins ben entrat el segle XIII.

El monestir de Santa Maria de l'Estany fou construit a la Vora d'1 petit estany, Situat a 870 metres d'Alçada sobre el nivell del mar lo qual te Poc més d'1 quilòmetre quadrat de superfície.

Les primeres dades que és tinença de Santa Maria són de finals del segle XI, Quan el noble Sender de Gurb Donà els drets i terres de l'església a la Seu de Vic.

A partir de este Moment i durante a els Següents quatre segles, el monestir passà per Diferents moments d'abundància econòmica, a causa de la gran QUANTITAT de terres que l'hi vaig cedir el bisbat de Vic.

Mentrestant el poble Comença a formar-se ALS Voltants del monestir ia Gaudir de l'aigua de l'estany per Treballar a els camps de Conreu.

Però, de nou, un Decisió política i sanitària modifica la forma de viure de l'assentament humà que durante segles visqueren Al costat del centre religiós de Santa Maria de l'Estany. Fou l'any 1554 Quan l'Abat Carles de Cardona, va Fer dessecar l'estany per evitar la propagació del paludisme, Malgrat els Avantatges que representava Tenir l 'aigua tan a prop.

A patir de este Moment la població orienta su economia a la ramaderia. La demografia del poble no ha Estat mai Molt populosa, l'any 1877 fou el de més població. Posteriorment a els Habitants anaven davallant any rere any, Fins arribar ALS 383 a l'any 2006.

visita:
L'entrada al poble de l'Estany és fa per una carretera vorejada d'arbres "plataners" que Recorda els antigues carreteres comarcals de primers del segle XX. Haureu de dirigir-vos al centri del poble lloc on és Troba el monestir. No hi ha perdua ni tampoc problemes d'aparcament.

El monestir de Santa Maria de l'Estany va ser fundat l'any 1080 i Declarat l'any 1931 "Bé Cultural d'Interès Nacional". Juntament amb el claustre forma part d'una de les joies del Romànic Català.

L'església de planta rectangular i en forma d'creu te 1 absis central i 2 laterals. A l'esquerra del transsepte hi ha l'accés a un absis i per la dreta a l'Altre. Per una porta situada en una paret lateral de este últim s'accedeix a una petita capella.

Al costat lateral dret de la nau central un porta Dóna accés al claustre, Afegit a l'edifici principal entre a els segles XII i XIII.

No Deixeu de visitar-ho. Pilars de dobles columnes envolten els quatre galeries que rodegen el pati central de forma quadrada. Els capitells de les columnes estan decorats amb una magnífica varietat de figures i Escenes Bíbliques. A les parets laterals de les galeries hi ha uns quants sarcòfags de pedra que guardin els restes d'Abats i nobles.

A les antigues estances de l'abadia és olla visitar un petit Museu Etnogràfic de diferents Objectes procedents de l'abadia i Aportacions de veïns del poble.

Gastronomia:
La cuina d'AQUESTA zona és la clàssica de muntanya: canelons, escalivades, estofats de senglar, graellades de carn, peus de porc i, a la tardor, plats elaborats con los esperats bolets. De postres a els clàssics gelats, pastissos, va matar i postres de músic.

Restaurants:
A causa dels POCS quilómetres que separen el poble de l'Estany del poble de Collsuspina, s'hi olla anar-hi a dinar.

Can Forner - "Can Manel"
c / Major, 24
Tel. 93 830 13 set
Collsuspina

Enllaços:
www.monestirs.cat



OBSERVATORI ASTRONÒMIC
DE CASTELLTALLAT




De Barcelona:

De Barcelona a 70 km.

Punt de trobada:
Avui el punt de trobada amb la família o a els amics el podeu fer a l'Àrea de servei de Montserrat, situada a l'autopista de Barcelona a Manresa a l'Alçada de Vaquerisses.

Com arribar-hi:
S'a de localitzar l'autovia C-58 en direcció cap a Sabadell i Terrassa. A l'Alçada d'AQUESTA última ciutat s'enllaça amb l'autopista de peatge C-16. Passareu per l'Àrea de servei de Montserrat i el peatge de St. Vicenç de Castellet. Haureu d'Deixar l'autopista per la Sortida 49 i seguir a els Indicadors que porten a l'eix transversal C-25 en direcció cap a Cervera i Lleida.

Després de fermen uns 15 quilómetres deixareu l'eix per la Sortida 114 (Aguilar de Segarra i Fonollosa) i us dirigireu a Aguilar de Segarra. El poble quedarà a la Vostra dreta i haureu de seguir en direcció cap a Fonollosa. A uns 6 quilometres hi ha 1 desviament, a l'esquerra, on Comença una pista forestal 1 mica estreta, però asfaltada, la qual us portarà directament a l'observatori de Castelltallat. Sols cal seguir a els Indicadors.

Just al peu de l'observatori, ia tocar de l'església de Sant Miquel de Castelltallat, trobareu una gran esplanada utilitzada per aparcament de vehícles.

Història:
La Serra de Castelltallat està situada a l'oest de Manresa, entre els Poblacions de Súria i Calaf. Quasi a La meitat de la Serra hi ha al turó de Castelltallat de 940 metres d'Alçada.

En una superfície aproximada de 10.500 Metres Quadrats, trobareu a els quatre elements més característics de este entorn, l'església de Sant Miquel, la Rectoria, l'Observatori Astronòmic i el Castell de Montedono.

Les primeres tats que existeixen del castell són de principis del sX, Quan el comte Lluís Borrell va Fer donació, a l'monestir de Santa Cecília de Montserrat, d'unes terres dins de la zona d'influència del Castell de Montedono. Unes de les Últimes dades escrites que hi ha de l'castell són de l'any 1659, on és esmenta com a baluard de defensa contra a els sarrains juntament amb el castell de Cardona. A l'actualitat a els Seus murs, restaurats durante l'any 2004 per la Diputació de Barcelona, ​​donin una idea del poder defensiu de l'castell en aquella època.

A poca distància, i en una plataforma del Terreny situada a uns 10 metres per sota del castell, trobareu l'església de Sant Miquel. És un edifici d'una sola nau amb un campanar adossat en un dels Seus Extrems. Cal destacar-ne la magnífica restauració, feta per la Diputació de Barcelona, ​​de tres retaules que són: el de Sant Miquel i el del Sant Crist d'estil barroc, construïts l'any 1613 i el 1720 respectivament. El tercer retaule, ès el del Roser que te elements del s.XVII.

A un nivell més baix hi trobareu la Rectoria. És un magnífic casalot d'estil clàssic Català amb parets de pedra assentades sobre una base rocosa d'Estrats verticals, una característica geològica Poc freqüent a la zona. A l'actualitat és un espai adherit a l'Observatori i s'utilitza per Fer conferències i Reunions sobre astronomia. A la vegada Els Diferents espais estan preparats per donar-ne una ràpida explicació del sistema planetari. També hi ha una sala on s'hi projecta un audiovisual que tracta de l'univers.

Per su situaciò és olla dir que l'edifici de l'observatori és part integrant del Castell. La cúpula pintada d'1 blanc lluminós te 1 Diàmetre de 5 metres. A l'interior un conjunto de dos telescopis, un 100 mm amb 1 filtri especial preparat per Fer els observacions del sol il 'Altre de 400 mm de diamètre que Përmet l'observació de les Galaxies, les estrelles i els nebuloses.

visita:
Per Fer la visita a l'observatori hi ha Dues opcions. Una de dia, anomenada  "Mirant el  Sol",  i una de nit anomenada  "Bateig del  Cel".  La primera opció és una classe pràctica per observar la nostra estrella de prop amb el telescopi de 100 mm. La visita Comença amb 1 xerrada sobre la vida i existència del sol i les estrelles. El següent pas serà la visualització de la nostra estrella des d'una de les terrasses exteriors de l'observació amb 2 telescopis, un Projecció il 'Altre amb filtri d'Aspecte visual normal.

Aquestes observacions us donaran la Possibilitat de visualitzar d'algunes de les taques solars, que Posteriorment podreu ver amb més nitidesa amb el telescopi Situat a l'interior de la cúpula.

Feta la presentació de l'astre rei és passa a l'interior de l'edifici. Primer s'accedeix a la plata baixa on hi ha 1 botiga de productes relacionats amb l'astronomia. Per una escala de doble Graó accedireu a la cúpula. L'accés a AQUEST recinte impregna de misteri i curiositat l'atmosfera. Poc a poc la portella mecanitzada del sostre començarà a Obrir-se. Al centre de l'habitació, i col·locat sobre un ferm pilar de formigó, hi ha el conjunto dels 2 telescopis. El de diamètre més petit te incorporat 1 filtri d'hidrogen alpha, que us permetrà Obtenir imatges de les taques i Explosions solars i la granulació de la cromosfera. La durada total d'AQUESTA visita és de 1,30 hores.

L'altre visita, és per Fer-la a la nit i Possiblement va seguir la més espectacular, és l'anomenada  "Bateig del Cel". Comença amb 1 xerrada d'introducció a la sala de l'audiovisual amb l'explicació de les constel·lacions, el sistema planetari, els Galaxies i a els astres més Brillants de la nit. Despres d'aquests primers contactes amb l'espai obert de l'univers és passa a l'edifici de l'observatori on començarà a directe l'aventura per l'espai.

La durada aproximada de la visita és d'unes 2 hores. Segons la informació Recollida pèls responsables de l'observatori els tats més adients per l'observació del "Bateig del Cel" són a l'hivern per la nitidesa del cel. Caldrà anar Molt abrigat si decidiu Fer la visita a AQUESTA època de l'any.

És imprescindible Fer la reserva per Les dues visites al telèfon 667.529.051.

Després de la visita d'  "Mirant el Sol",  podeu anar a dinar a l'poble de Rajadell. Per la tarda podeu arribar-vos al nucli antic del poble. AQUEST està format per 4 Carrers, vigilats paper monumental edifici del castell. Al peu de l'edifici senyorial, un petita plaça tancada està presidida per l'església de Sant Iscle i Santa Victòria. Acabada la visita a Rajadell podeu anar a les Torres de Fals.

Les Torres de Fals són 1 conjunto arquitectònic religiós militar del sX Les torres del castell estan separades per la riera de Fonollosa, un d'elles enganxada a l'església de Sant Vicenç ia la rectoria.

Per arribar al nucli antic de Rajadell ia les Torres de Fals, Sols calç seguir a els Indicadors que anireu trobant i que us hi portessin directament.

Gastronomia:
El tipo de cuina de la zona no Deixa de ser la típica de l'interior de Catalunya, amb tocs de cuina de mercat i modernitat, sense Deixar de banda la brasa, a els peus de porc farcits de ceps, a els canalons de bolets, o el filet de vedella a la brasa. Aquests són exemples dels plats que trobareu a la carta dels restaurants del poble de Rajadell.

Restaurants:
Rest. Ca l'Isclet
Avinguda de l'Estació, 9
Rajadell
Tel. 93 836 80 98

Rest. Cal Miliu
Avinguda de l'Estació, s / n
Rajadell
Tel. 93 836 80 76

Enllaços:
www.observatoricastelltallat.com



CASTELL DE TALAMANCA


De Barcelona:  A 75 km.


Punt de trobada:
Avui el punt de trobada amb la família o a els amics serà l'Àrea de servei de Montserrat, situada a l'autopista C-16 de Barcelona a Manresa, entre els Sortides 33 i 41.

Com arribar-hi:
Per arribar a Talamanca haureu de localitzar l'autovia C-48 en direcció a Terrassa. Passada la Sortida nord de Terrassa empalmareu amb l'autopista C-16, sense Deixar-la passareu per l'Àrea de servei de Montserrat i el peatge.

Cal Deixar l'autopista per la Sortida 54 (Sant Fruitós i Navarcles). A la Sortida trobareu 01:00 cruïlla amb la carretera N-141c, haure de girar a l'esquerra i dirigir-vos a l'poble de Navarcles.

Quan ENTREU al poble de Navarcles haureu d'estar atents ALS Indicadors que portin a poble de Talamanca per la carretera BV-1221.

Arribant a poble de Talamanca el primer que trobareu és el castell amb su torre circular. L'entrada al castell està per sobre d'1 mur d'uns quatre metres a la qual s'accedeix per unes escales.

Història:
Les primeres tats escrites que tenim del Castell de Talamanca són de l'any 967, Quan el compte Quant Sala, fundador de Sant Benet de Bages, donar terres a la Propietat del castell.

Sobre l'any 1086 el castell, Propietat del comtat de Cardona, és novament esmentat dins de l'testament del Vescompte de Cardona Ramon Folc. A principis del segle XII el castell passar a ser Propietat dels Talamanca, sin 1 dels primers Propietaris en Bernat de Talamanca.

En a els successius segles el castell de Talamanca passar per mans de diversos Propietaris Fins arribar a su implicacions organit a la guerra de successió del 1714. El 14 d'agost de 1714 el marquès del Poal, Antoni Desvalls i de Bergós, que aleshores era el Comandant en cap de l'Exèrcit català, utilitzar el castell de Talamanca com a centre d'Operacions contra l'Exèrcit borbònic, AQUEST tenia el Centre de Comandament al mas de la Musarra situada enfront del castell ia l'Altre COSTAT de la riera de Talamanca.

Per su situaciò geogràfica el castell tenia una gran importància estratègica per poder controlar a l'enemic i la fàcil comunicació con los pobles de la zona. Fou precisament a la vall situada entre el castell, la riera de Talamanca i la masia de la Musarra on s'inicià la batalla contra els tropes del rei Felip V, Malgrat que el Terreny és Molt abrupte i costerut els tropes del marques del Poal foragitaren a l'enemic, encara que la diferència d'efectius era considerable.

Com a conseqüencia de la perdua de la Guerra de Successió i del Decret de Nova Planta, el rei Felip V, va ordenar derruir Tots aquells castell i edificis restaurats que en un o Altre Moment de la guerra és de destacar en per su OPOSICIÓ a les tropes borbòniques .

A finals del segle XVII, a els Marquesos de Castellvell, reconstruïren el castell com un casal fortificat utilitzant les pedres de l'antiga construcció, és Conegut com a Casal dels Marquesos. En 1976 una família basca de cognom Yoldi compra el castell, a l'actualitat, gràcies a un va acordar entre la família a propietària, l'Ajuntament i l'Associació d'Amics pel Desenvolupament de Talamanca el castell és olla visitar amb visita guiada.

visita:
Arribant a Talamanca trobareu a la dreta i enfront del castell un reduit aparcament, a l'esquerra un carrer empedrat amb una suau pendent us portarà directament a la plaça de l'església. A partir de este punt és aconsellable Fer 1 passejada per Carrerons del poble.

El Nucli urbà no és Gaire extens, Possiblement amb uns ¾ d'hora de passejada podreu visitar Tots el racons, no oblideu la màquina de retratar, la acorada conservació de les cases i Carrers requereixen 1 bon reportatge fotogràfic.

Amb ja he dit la visita al castell és guiada i te una durada aproximada d'uns 50 minuts. Les visites s'inicien a la porta de l'castell que trobareu a la façana que dóna a la carretera. Per Conèixer a els horaris de visita calç entrar al web ( www.talamanca.diba.es ).

La visita al castell Comença en un reduit pati, a l'esquerra visitareu el celler, és un espai d'uns 4x9 metres on els pots de vaig veure ocupin el 50% de l'espai, la resta s'utilitzava de rebost per a els aliments . Dues finestres de reduïdes dimensions il·luminen l's'estanca.

Deixareu el celler i s'enfilen unes escales que porten a un gran pati on 'un grup de merlets defensen els terres de ponent, al centri una gran taula de pedra tapa l'accés a la cisterna del castell, Molt a prop 01:00 pou amb bocana de pedra Përmet extreure l 'aigua de la cisterna. El pati està rodejat per 1 conjunto d'edificis restaurats planta baixa, 1 d'ELLS està preparat per a centri d'interpretació on us reproduiran un vídeo de l'història del castell de 10 minuts de durada.

Seguidament pujareu per unes escales de pedra, Molt estretes, protegides per 1 passamà de cadena que portin a la part alta de la muralla, a la base de la torre de defensa ia unes tombes antropomorfes. Des de este punt de la muralla podreu ver el famos camp de batalla de la Guerra de Successió.

A continuació podreu licitar a la torre de defensa. Acabada la visita a AQUESTA plataforma baixareu de nou per els escales i us portessin a l'Era del castell. AQUEST és el punt i final i la visita al castell, la Sortida la fareu per la porta de llevant que dóna directament al mirador de la Batalla de Talamanca.

Gastronomia:
La cuina de muntanya és denominador comú d'Totes els terres de l'interior de Catalunya. Les amanides, els carns a la brasa, a els estofats de vedella o de porc, a els canelons casolans, els esqueixades i escalivades, el pa amb tomàquet i a els postres casolans omplen la majoria d les cartes dels restaurants.

Restaurants:
Cal Ros
Tel. 93 827 67 08
Talamanca

Les Voltes de Talamanca
93 827 69 32
Talamanca

Enllaços:

MANRESA - FIRA DE L'AIXADA



De Barcelona:
A 64 Km.

Punt de trobada:
Avui el punt de trobada amb els amics serà a l'àrea de servei de Montserrat que està a l’autopista C-16 de Barcelona a Manresa, a l'alçada de Vaquerisses.

Com arribar-hi:
S'ha de localitzar l’autovia C-58  en direcció cap a Sabadell i Terrassa. A l'alçada de Terrassa empalmareu amb l'autopista C-16 en direcció cap a Manresa. Deixareu l’autopista per la sortida 41 i després del peatge empalmareu amb la C-55 en direcció cap a Manresa. No deixeu la via fins la sortida de Manresa Centre.

A la sortida trobareu una rotonda i haureu de seguir en direcció a Vic pel carrer anomenat Carretera de Vic. Aquest carrer és quasi recte i al final hi ha una cruïlla amb la carretera de Cardona. A uns 50 metres abans d’arribar a la cruïlla trobareu un Parking, mireu de deixar-hi el vehicle. Heu arribat al inici del nucli antic de Manresa i aquí comença la fira.

Història:
Uns dels primers assentaments que trobem a la zona de Manresa estan situats al turó del Puigcardener, on avui hi ha la Seu. La situació geogràfica del turó amb tres costats amb fortes pendents fan d’aquest lloc un punt de fàcil defensa, motiu pel qual els ibers hi construïren un assentament.

En diverses excavacions fetes en els murs de la Seu s’han trobat restes de ceràmica de color gris de procedència Iber i algunes de procedència grega del segle VI aC al IV aC. El que demostra que els Ibers Lacetans, tribu que dominava el centre de la comarca del Bages, comerciava amb el grecs. Posteriorment la zona fou romanitzada, mes tard apareixent els visigots i després els musulmans.

Durant el s.IX els francs ocuparen la zona i el comte Borrell  de Cerdanya inicià la restauració del poblat iber de Pugcardener, el turó va ser emmurallat i construïren una església i un castellet on hi vivia el vicari comtal.

Al llarg del segle XIII apareixen a la ciutat els tallers artesans i Manresa deixà de viure solament de l’agricultura. El creixement econòmic farà que es construeixin noves cases al exterior i al interior de les muralles. Gràcies a aquesta activitat comercial fa que al 1238 el rei Pere el Gran concedís la celebració d’una fira anual, fira de l’ascensió, que encara es cèlebre avui.

Visita:
Per poder fer una visita a la ciutat en un moment d’animació ciutadana jo us recomanaria fer la visita a finals del mes de febrer i coincidir amb la Fira de l’Aixada i la Fira de la Llum. És una fira de caràcter medieval on hi participen tot tipus de comerços artesans, botigues de manduca, festes dels barris, visites guiades a la Seu, etc...

A las cruïlla amb la carretera de Vic i La Muralla del Carme trobareu just enfront una part de la Muralla de la ciutat. Gireu a l’esquerra fins arribar a la plaça dels Infants on hi ha una rotonda amb un  monument dedicat a la Llum. És en aquest lloc on comença l’activitat lúdica i gastronòmica  de la Fira de l’Aixada.

Seguiu el recorregut per arribar-vos a la plaça Major i demanar a l’Oficina de Turisme la documentació necessària per poder fer una bona visita. Passareu per la plaça Europa, a la dreta de la plaça hi ha la Parròquia del Carme, el Mercat Municipal i la plaça del Mercat on també s’hi fan activitats de valls i representacions teatrals.

Després de visitar la parròquia i fer una ullada a les paradetes que anireu trobant al llarg dels carrers, preneu la direcció pel carrer del Carme i la plaça del mateix nom. Aquí seguiu pel carrer del Cap del Rec o el passatge dels Amics, els dos us portaran a la plaça Major on trobareu en el numero 10 l’Oficina de Turisme. Penseu que tant els carrers del voltant de la plaça Major com el carrer de Santa Llussia i al voltant de la Seu de Manresa hi trobareu botiguetes de menjars i d’artesans.

De camí a la Catedral gòtica de la Seu passareu per la baixada del Pòpul, a l’esquerra hi ha el Centre d’Interpretació del carrer del Balç, una visita interesant. Un cop a la Seu no deixeu de fer una visita guiada  prèvia informació dels horaris.

La catedral d’estil gòtic català fou construïda sota la direcció del arquitecte Berenguer de Montagut, autor de la catedral de Palma de Mallorca i de Santa Maria del Mar de Barcelona. L’edifici és de planta rectangular amb una nau central i dues laterals on hi ha les capelles, el conjunt queda tancat per un absis heptagonal. El conjunt i la decoració són espectaculars.

La visita continua per la part alta de l’edifici al qual s’hi accedeix per una escala de cargol que porta a la terrassa. Les vistes de la ciutat us donaran una idea dels diversos punts estratègics de Manresa com les muralles, la Torre de Santa Caterina, el Santuari de la Cova de Sant Ignasi, el Pont Vell i la ciutat del segle XX.

Gastronomia:
Les cartes dels restaurants de la zona estan a cavall entre la cuina tradicional i les últimes tendències en la presentació dels plats decorats.

Les amanides amb tot tipus de guarniments, passant pels plats de carn a la brasa, estofats i carpatxos. També els peixos estan presents en la majoria de cartes i menús.

Les postres són a l’actualitat un dels apartats gastronòmics on la varietat de productes ha augmentat considerablement com: les postres de músic, pastissos, cremes, gelats, xarrups de cítrics, etc...

Restaurants:
Durant tot el recorregut pels diversos carrers de la ciutat mireu de localitzar un restaurant que us agradi.

Enllaços:






   












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada