MARESME

* Santuari del Corredor
* Sant Martí del Montnegre
* Pessebre Vivent de Premià de Dalt
* Castell de Santa Florentina


SANTUARI DEL CORREDOR


De Barcelona:
A 35 km.

Punt de trobada:
El punt de trobada d'AQUESTA ruta serà a l'esplanada del Santuari del Corredor. S'a de portar l'esmorzar de casa.

Com arribar-hi:
Haureu de localitzar l'autopista AP-7 i agafar-la en direcció cap a Girona. Un cop pasado el peatge de l'autopista AP-7 a l'Alçada de Granollers i, a uns 2 Km, sortireu de la via ràpida en direcció Cardedeu i la Roca. El primer que trobareu a la Sortida serà una rotonda. Agafareu el trencall que porta a Sant Celoni.

A uns 3 Km de la rotonda hi ha 1 desviament a la dreta que enllaça amb la carretera B-510 dirección Dosrius. Després de fermen uns 2 Km trobareu a l'esquerra 01:00 desviament i 1 cartell indicador del Parc Natural del Montnegre i el Corredor. Els primers 500 metres de la carretera estan asfaltats, Després és transforma en una pista forestal a bon estat.

Recorreguts a els primers 3 Km trobareu l'església de Sant Andreu del Far, d'estil Gòtic Tardà del segle XVIII. Quasi a tocar hi ha la masia de Can Guinart, a l'actualitat transformada en restaurant. Seguint el camí cap a l'santuari passareu Molt a prop de la masia de Can Bosc, Després per Can Arenas il 'Àrea d'esplai del Corredor la qual, depenent de l'època de l'any, està tancada per evitar incendis al bosc , Tot i que la zona d'Esbarjo està preparada amb barbacoes de pedra. Després d'1 Km arribareu a l'esplanada del Santuari del Corredor.

Història:
La serralada del litoral és l'accident Geogràfic separant els comarques del Maresme a la costa i al Vallès Oriental, junt amb la Selva a l'interior. Dins de este entorn Geogràfic Hem de situar el Parc Natural del Montnegre i el Corredor.

A causa de la particularitat de la meteorologia, situaciò geogràfica i la facilitat en TROBAR aigua, AQUESTA zona ja estava poblada des de ben antic. Dels Seus primers Habitants ens al quedin restes com el dolmen de la Pedra Gentil a Terme de Vallgorguina, la Roca d'en Toni a Vilassar de Dalt, o els restes d'1 poblat Ibèric a la Cadira del Bisbe a Premià de Dalt.

La climatologia de la serralada te 2 Trets diferencials Molt interessants. La vessant sud te un clima Clarament Mediterrani, de temperatures SUAUS, Pluges puntuals i fortes, i Humitat nocturna. La vessant nord orientada al Montseny, te un clima continental, de Pluges més continuades i no tan fortes.

Aquests dos tipus de Climes, afavoriren l'Abundància vegetal ia la vegada l'assentament de colònies humanes, representades per els 200 masies que s'establiren dins de de l'actual Parc Natural del Montnegre i el Corredor, on abundaven les terres de Conreu, abandonades en part a partir dels anys 50.

visita:
A causa de l'extensió del Parc Natural del Montnegre i el Corredor, su superfície està dividida en 3 espais veuen definits. A llevant el santuari de Sant Martí de Montnegre, prop de Sant Celoni de 650 metres d'Alçada. Al centre al Santuari del Corredor, tocant a Vallgorguina de 650 metres d'Alçada. A ponent Sant Mateu, a prop de Premià de Dalt, de 500 metres d'Alçada.

El Santuari del Corredor data del s. XVI, és d'estil gòtic Tardà, i fou edificat sobre els Ruïnes d'1 Altre tremp. Des de fa molts anys és punt de trobada d'aplecs i de la gent dels pobles dels Voltants. Just arribant a l'esplanada del Santuari ENS queda a l'dreta el conjunto del recinte arquitectònic. Està format per l'ermita i la rectoria la qual a l'actualitat està adaptada per a restaurant. També i trobareu 1 punt d'informació del Parc Natural Montnegre i el Corredor on hi podreu Obtenir Els Opuscles S'ACOMPANYA a les activitats de l'parc.

Des de este punt és podin Fer Moltes excursions a peu, per Gaudir de l'entorn i la vegetació. L'excursió que us recomano fa 1 itinerari circular que Comença a un dels Extrems de l'esplanada. No hi ha perdua, Solament calç seguir el camí i els indicacions. Si l'excursió la feu a la tardor, podreu aprofitar per collir bolets.

Després de dinar, podreu seguir per la mateixa pista forestal dirección Vallgorguina. AQUESTA Comença per sota de l'aparcament dels cotxes. A uns 5 quilómetres haureu de Deixar el cotxe i seguir els indicacions d'1 cartell per anar al dolmen de la Pedra Gentil, 1 monument de l'Antiguitat Molt original.

Gastronomia:
La cuina d'AQUESTA zona és la clàssica de la Majoria dels restaurants de muntanya: amanides, pa torrat, esqueixades, escalivades, carn a la brasa, mongetes amb botifarra, all i oli i una àmplia carta de postres.
Per Gaudir de l'entorn del Corredor, us recomano el restaurant del Santuari. Cal telefonar-hi per reservar taula.

Restaurants:
el Corredor
Tel. 93 743 41 42

Can Guinart
El Far (Dosrius)
Tel. 93 418 75 04

Enllaços:
www.diba.es/parcsn




SANT MARTÍ DEL MONTNEGRE


De Barcelona:
A 62 km.

Punt de trobada:
Avui el punt de trobada con los amics o la familia olla ser a l'Àrea de servei del Montseny de l'autopista AP-7, situada a l'Alçada de Llinars del Vallès desprès de passar el peatge de Granollers.

Com arribar-hi:
Haureu de localitzar l'autopista AP-7 i dirigir-vos cap a Girona. A uns 5 quilómetres desprès de passar l'Àrea de servei del Montseny trobareu la Sortida 11 que dóna accés a Sant Celoni. S'a de Deixar l'autopista per AQUESTA Sortida.

Després del peatge us dirigireu a Sant Celoni i sense Deixar la carretera nacional
C-35 us dirigireu cap a Hostalric. A la Sortida del poble de Sant Celoni haureu d'estar Atens per localitzar a la dreta l'edifici dels Bombers de la Generalitat.

A poca distància de este edifici 1 desviament a la dreta us portarà a pont que passa per sobra de l'autopista que condueix directament a una urbanització. Sense Deixar el carrer principal i vigilant a els indicadors de Sant Martí del Montnegre, enllaçareu amb una pista forestal. Després de fermen uns 5 quilómetres s'arriba al cim del massís del Montnegre on hi ha l'ermita de Sant Martí i el restaurant on dinareu.

Història:
La serralada del litoral és l'accident Geogràfic separant els comarques del Maresme a la costa i al Vallès Oriental junt amb la Selva a l'interior. Dins de este entorn Geogràfic s'a de situar al Parc Natural del Montnegre i el Corredor.

A causa de la particularitat de la meteorologia, situaciò geogràfica ia la facilitat en TROBAR aigua, AQUESTA zona ja va està poblada des de ben antic. Dels Seus primers Habitants ENS quedin restes com: el dolmen de la Pedra Gentil a Terme de Vallgorguina, la Roca d'en Toni a Vilassar de Dalt o els restes d'1 poblat Ibèric a la Cadira del bisbe de Premià de Dalt.

La climatologia de la serralada te 2 Trets diferencials Molt interessants. La vessant sud del massís te un clima Clarament Mediterrani de temperatures SUAUS, Pluges puntuals i fortes, i Humitat nocturna. La vessant nord orientada al Montseny te un clima continental i Pluges més continuades i no tan fortes.

Aquests dos tipus d'Climes propiciaren l'Abundància vegetal ia la vegada l'Establiment de colònies humanes. Aquestes estàven representades per els 200 masies que van arribar a establir-se dins de de l'actual Parc Natural del Montnegre i el Corredor on abundaren les terres de Conreu, abandonades en part a partir dels anys 50.

Tot i la poca distància que hi ha entre Barcelona i la Serralada del Litoral Aquesta és la gran desconeguda de la gent. Espessos boscos d'alzines, Castanyers i pins pinyoners, cobreixen la superfície dels turons i muntanyes.

visita:
A causa de l'extensió del Parc Natural del Montnegre i el Corredor, s'a de dividir su superfície en 3 espais ben definits. A llevant el santuari de Sant Martí de Montnegre prop de Sant Celoni que està Situat a 650 metres d'Alçada. Al centre al Santuari del Corredor tocant a Vallgorguina Situat a 650 metres d'Alçada. A ponent Sant Mateu a tocar de Premià de Dalt, Situat a 500 metres d'Alçada.

Avui us portaré al Santuari de Sant Martí del Montnegre. AQUESTA ermita: Pertany ALS Caputxins d'Arenys de Mar i és lloc de recolliment i silenci d'AQUESTA comunitat.

Geograficament està quasi al centre del massís del Montnegre ia Molt poca distància del cim més alt, el Turó Gros de 755 metres d'Alçada. També és punt de pas de la Majoria d'excursions que proveeixen de Sant Celoni, Tordera, Pineda de Mar, Hortsavinyà I ALTRES pobles dels Voltants.

L'ermita està dins de d'1 recinte tancat. Per Accedir-hi haureu d'passar per 1 porta de la tanca que rodeja el recinte. Al COSTAT esquerra trobareu 1 edifici de planta baixa i pis on a els frares fan l'estada d'recolliment.

AQUEST espai està obert a Tots els cristians que vulguin passar uns dies d'oració i recolliment. Per Accedir a AQUEST Servei calç posar-se en contacte amb el convent d'Arenys de Mar, trucant al tel. 93 792 06 41.

La casa Disposa de 10 places Totes amb habitació individual. Els interessats Hauran de portar sac de dormir i Llençols. Podran disposar de cuina.

Passat AQUEST edifici i desprès de licitar per una escalinata de 6 Graons s'accedeix a la petita plaça mirador on hi ha la porta principal de l'ermita i des d'on gaudireu de la magnífica vista del Montseny i rodalies.

Al cas d'interessar-vos, a els frares fan 1 missa cada diumenge a les 12 h. A POCS metres del centre religiós trobareu el restaurant de Sant Martí del Montnegre. És una masia típica de la zona que està restaurada i adaptada per AQUEST Objectiu. Disposa d'1 ampli espai d'aparcament i la Capacitat del restaurant és d'unes 60 places. Com sempre és recomanable reservar taula per dinar, ha que el Nucli urbà més Pròxim està 1 mica allunyat.

Des de este punt podreu arribar-vos a l'ermita de Santa Maria del Montnegre, Sols haureu de seguir a els Indicadors. Després de 1/2 h de caminada per una pista forestal en molt bon estat, arribareu al vostre Destí.

Gastronomia:
La cuina d'AQUESTA zona és la clàssica de muntanya, feta amb productes de l'horta i animals de corral.

Cal destacar els amanides, a els embotits, els carns a la brasa, a els guisats de porc i vedella, il 'omnipresent pa torrat amb tomàquet. Una de les especialitats de la casa és a els calamars farcits de botifarra. També són d'esmentar els postres casolanes i una àmplia carta de gelats.

Restaurants:
Sant Martí del Montnegre
Camí de Sant Celoni, s / n
Tel. 93.744 01 40
Mòbil. 678.427.781

Enllaços:
www.caputxins.ca t *





PESSEBRE VIVENT 
DE PREMIÀ DE DALT



De Barcelona:

A 20 km.

Punt de trobada:
A causa de la proximitat   al poble de Premià de Dalt el punt de trobada amb la família o a els amics serà a l'porta d'entrada de l'pessebre, lloc on comprareu els entrades i podreu Fer 1 tast d'1 bon brou.

Com arribar-hi:
Haureu de localitzar l'autopista C-32 en direcció cap a Mataró. Deixareu la via ràpida per la Sortida 92 i us de dirigireu al centre del poble. Després de passar per sota de l'autopista s'arriba a una rotonda. En AQUEST punt solamen S'HAN de seguir a els cartells indicadors de Pessebre Vivent. L'accès al recinte està en una plaça situada en un nivell més baix de l'carrer Camí de la Font.

Història I Visita:
L'Associació Recreativa Carnestoltes porta 17 anys organitzant, creant i participant amb Tots els Seus associats a la representació de l'pessebre vivient.

Durant 15 dies a els Membres de l'associació dediquin Tots els esforços i temps a Instal·lar la il·luminació, el sistema d'àudio, a els decorats, a revisar el vestuari ia assajar els diversses Actuacions de la dotzena llarga de quadres representatius.

La visita Comença a la plaça on comprareu els entrades. A poca distància de este punt un pastor cobert amb una barretina i 1 va ser suficient amb 1 escatllot a la punta us fara 1 reduida explicació del que podeu ver i com Fer el recorregut per no Perdre detall.

Pel camí, i Abans d'arribar a l'entrada de la Masia de a Cisa, podreu albirar a la dreta 1 conjunto de gent al voltan de Dues fogueres.

Abans d'entrar a l'recinte de la masia 1 nou Quadre escènic representa l'Anunciació a Maria. Seguidament a els 2 manaies que guardin l'entrada deixaran passar la comitiva dels Visitants.

Ja dins de l'recinte de la Cisa a els diversos quadres ESCÈNICS és van succeint com: el ball dels dimonis, el mercat, la visita dels Reis a Herodes, etc. Acabat el circuït a els Reis Mags reben els infants per recollir les cartes dels Desitjos.

De ben segur que passareu amb tota la canalla una hora Molt distreta.

Enguany els representacions del Pessebre Vivent és fan a els dies   22, 23, 26, 29 i 30 de desembre a les 19,30 i el dia 1 de gener a les 19,30

Enllaços:
www.pessebreviventpremia.galeon.com



CASTELL DE SANTA FLORENTINA


 De Barcelona:
A 48 km.

Punt de trobada:
Avui el punt de trobada con los amics o l'famiília serà a l'Àrea de servei del Maresme, situada a uns 2 quilometres de la Sortida 86 (Alella - El Masnou) en direcció cap a Tordera.

Com arribar-hi:
Haureu de localitzar l'autopista C-32 de Barcelona cap a Girona passant per Mataró. Deixareu l'atopista per la Sortida 113 en direcció cap a Canet de Mar. Passareu per una primera rotonda que caldrà Deixar-la i seguir Fins 1 Segona rotonda de grans dimensions. Trobareu uns rètols indicatius amb la direcció a seguir al castell de Santa Florentina.

Girareu a l'esquerra per la Ronda Sant Jordi, passareu per una rotonda i empalmareu amb la Ronda Dr. Anglès. Després de fermen uns 500 metres per AQUESTA avinguda trobareu 1 nou Rètol de Castell de Santa Florentina. Girareu a l'esquerra paper carrer Joanot Martorell.

Al final del carrer empalmareu amb una pista forestal que passa per sota de l'autopista, ia uns 50 metres trobareu, a l'esquerra l'entrada al castell, ia la dreta l'aparcament

Història:
El primitiu castell de Santa Florentina va ser una casa pairal fortificada construïda sobre els restes d'1 antiga fortificació romana. A l'any 1041 un tal Gilabert de Canet, cavaller noble i majordom de Pere el Cerimonios, va Fer construir Dues magnífiques torres a cada banda del portal fortificat donen-li l'estètica arquitectònica del Domus medieval ia la begada per defensar-se dels atacs dels pirates.

La saga dels Canet A dalt a su màxima prosperitat i predomini a la zona amb Ferrer de Canet, conseller d'Alfons el Magnànim i Embaixador del rei devant el Papa, Fins que AQUEST vaig morir al 1251.

En a els succesius segles la Propietat passà per Diverses mans de nobles com a els Peguera i a els Spano, a els quals a finals del segle XVI emparentaren per matrimoni con los Montaner. A l'any 1908 hi va Fer estada el rei Alfons XIII qui va atorgar a Ramon Montaner el títol de comte de la Vall de Canet.

Ramon Montaner fou un important empresari del món editorial. La seu empresarial de Montaner i Simon estava al carrer d'Aragó, 255 de Barcelona. A l'actualitat és la seu de la Fundació Antoni Tàpies.

Entre a els anys 1900 i 1910 la masia fortificada fou ampliada i reformada paper arquitecte modernista Ramon Domènech i Montaner, nebot de Ramon Montaner, donen-li un aire de castell medieval. També i construiren una cripta on va ser enterrada Florentina Malato Subinyach, esposa de Ramon Montaner, morta l'any 1900.

visita:
La visita Comença a la reixa de ferro que trobareu enfron de l'aparcament. En AQUEST punt el guia us portarà per 1 camí asfaltat entre arbres Fins arribar a un gran pati. A la dreta de este pati hi ha la masia fortificada amb Les dues torres circulars que protegeixent l'entrada. Enfront ia l'esquerra l'ampiació feta per Domènech i Montaner.

L'ampliació la varen Fer amb carreus de pedra tallada. A la part alta els finestres que donin al pati són d'estil Gòtic i a els marcs de pedra tallada s'emmarquin unes Vidrieres plomades que donin llum a una gran sala d'recepcions. Dalt de tot Gargoles en forma d'animals i marlets decorin la façana.

La visita Segueix per la porta principal d'entrada. A dreta i esquerra de la porta dues lleons posats dalt d'unes peanes vigilin l'accés a l'pati d'armes, lo qual és de forma trapezoïdal. A la paret esquerra de este pati hi ha 1 conjunto Escultòric conmemoratiu de la visita del rei Alfons XIII.

Enfront Podem ver la part del nou edifici que comunica amb el Domus primitiu. A la dreta hi trobareu l'accés a la cripta, on està enterrada l'esposa de Ramon Montaner, i el celler. Seguidament a la dreta del pati d'armes una escala de pedra de grans dimensions us portarà al primer pis on una àmplia galeria condueix, a la dreta a l'menjador ia els estances familiars, ia l'esquerra ALS Grans salons de recepcions.

La Majoria dels elements decoratius com: els columnes i capitells de la galeria, a els finestrals, els portalades d'accés a les estances i a els rosetons del saló, són peixos provinens del Santuari del Tallat, antic priorat Situat a la Conca de Barberà.

Com he comentat la porta de l'esquerra Dóna accès a dues Grans salons. En al més gran hi trobareu 1 llar de foc de dimensions considerables, profusament decorada amb figures humanes i un gran escut d'armes a la part alta. El sostre és de fusta amb una magnífica decoració.

El saló de la dreta, amb 1 decoració més sòbria, también te 1 ximeneia de dimensions més reduïdes que l'anterior i sense decoració. La porta del fons de este saló Dóna a una terrassa per pendre-hi la fresca i Fer el cafè.

Acabada la visita a AQUEST espai us dirigireu a la porta de la dreta de la galeria, peró primer parareu al menjador de diari dels senyors, on hi ha 2 Grans lampadaris de ferro Forjat amb dracs que aguantin a els llums que il·luminen l'estanza .

Seguireu amb la visita dirigin-vos a la porta que Accedeix a les estances privades dels senyors del castell. A l'esquerra el bany ia la dreta el dormitori on hi vaig dormir el rei Alfons XII. Després de fermen unes fotografies anireu a l'celler on us obsequiaran amb una copa de cava. Avans passareu per la cripta.

Per Fer la visita al castell haure de fermen la reserva a:
Casa Museu Domènech i Montaner
Tel. 93 795 46 15
canetmuseu@canetdemar.cat

Gastronomia:
Com a Tots el pobles de la costa podreu Gaudir d'1 bona cuina de peix com: musclos al vapor, peixet freigit, arroços de tot tipo, suquets de peix, Llagostins a la planxa, sopa de peix, etc ...

Tot aixo sense desmereixer els croquetes casolanes, els amanides, a els entrecots i la carn a la brassa.

De pals: gelats, xarrups, crema catalana, pastissets, fruits secs, etc ...
  
Restaurants:
El Parador de Canet
Dresanes del Pla, 1
Canet de Mar
Tel. 937 94 06 94

Enllaços:










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada