VALLÈS ORIENTAL

* Sant Miquel del Fai
* Caldes de montbui i Sant Sebastià de Montmajor
* Santa Maria de Tagamanent i Pla de la Calma
* Montseny - Turó de L'home


SANT MIQUEL DE L'FAI





De  Barcelona:
A 43 km.

Punt de trobada:
A causa de la proximitat entre Barcelona i el monestir de Sant Miquel del Fai què podreu Fer serà TROBAR-vos amb la família o a els amics a l'aparcament del monestir.

Com arribar-hi:
Haureu de localitzar la carretera C-17 en direcció capa a Granollers i Vic. A l'Alçada de la Llagosta hi ha 1 desviament que enllaça amb la carretera C-59 que passa per Palau - Solità i Plegamans, Caldes de Montbui i Sant Feliu de Codines.

A Sant Feliu de Codines la carretera passa paper mig del poble. Sortint del Nucli urbà, en direcció cap a Moià, trobareu 01:00 desviament a la dreta amb 1 Rètol que indica el camí a seguir per anar a Sant Miquel del Fai. Després de 7 quilómetres arribareu a l'aparcament.

Història:
Les primeres tats que hi ha de Sant Miquel del Fai són del segle X, Quan el comte Ramon Borrell cedeix la Propietat a Gombau de Besora perque construeixi 1 monestir. Des d'aquells i aquelles Moment Priorat de Sant Miquel del Fai va ser habitat per 1 reduida comunitat de monjos benedictins Fins a medios del segle XVI.

Després de la secularització del Papa, l'any 1567, al Priorat passa a dependre de la Catedral de Girona. Des de Llavors és varen realitzar Diverses reformes d'accés al recinte que començarem per la construcció del pont sobre el riu Rossinyol il 'obertura del pas de la Foradada.

L'any 1835 a conseqüencia de la desamortització del Ministre Mendizábal, els monjos és veuen obligats a abandonar definitivament el Priorat de Sant Miquel del Fai, però a finals del segle XIX la moda del romanticisme Descobreix de nou el magnífic entorn natural de Sant Miquel.

A l'actualitat és un interessant punt turístic per descobrir a els racons naturals i Arquitectònics de les balmes de este meravellós espai de la vall del riu Tenes.

També podreu entrar a Les dues coves que durante molts anys l 'aigua s'a Dedicat a remodelar en un Terreny eminentment calcari.

visita:
La visita Comença a petit pont de pedra d'una sola volta que hi ha sobre el riu Rossinyol, que te una magnífica estètica. Seguidament entrareu al recinte natural de Sant Miquel del Fai paper pas de la Foradada, emmarcat per una entrada de pedra que te a la part superior un escut amb la inscripció de la data en la qual fou construit el pas.

Després d'Deixar AQUESTA entrada al darrera, podreu admirar l'Davant una àmplia vista de la vall del riu Tenes i els cingles que l'rodegen.

Haureu de continuar per 1 Baixada que te aproximadament 25 metres d'llargada. Després de girar a l'dreta 180º tindreu Davant vostre la vista panoràmica de la balma on està el monestir il 'edifici del Priorat. Una mica més a l'esquerra podreu apreciar el caient d'aigua del riu Tenes.

Seguireu paper camí Fins arribar a la plaça de l'Abadia on està l'única entrada al recinte arquitectònic de Sant Miquel. La porta d'entrada te 1 marc de pedra dovellada que dóna accés a portal del recinte i 1 petita plaça des d'on podreu admirar l'edifici d'estil gòtic datat a principis del segle XV. Podreu apreciar els finestres d'arc lobulat amb punta d'ametlla. Altres finestres estan partides per una o Dues columnes i capitells d'estil gòtic. L'edifici és de planta quadrada i te dos pisos i golfes. Aquestes Últimes tinència els Classiques finestres de dimensions reduïdes i alineades.

Haureu de continuar paper COSTAT dret de l'edifici i travessar 1 nova porta. A la nostra dreta queda la balma i Diverses basses d'aigua. A POCS metres ia l'esquerra, podreu admirar els restes dels murs d'estil romànic que corresponen al primitiu edifici del monestir.

Quasi enfront d'aquestes restes trobareu l'església romànica de Sant Miquel, del segle X, l'única de Catalunya construïda sota 1 balma que li fa de sostre i de parets.

A l'interior podreu admirar el presbiteri gòtic del segle XV i la làpida sepulcral del comte d'Osona Guillem Berenguer. L'entrada a l'església està decorada per un portal romànic amb Dues columnes i a els S'ACOMPANYA capitells que sostenen una arquivolta. El riu Rossinyol salta per sobre de la balma de l'església (quan porta aigua) i forma un petit estany.

Després de visitar l'església, también sota la balma, trobareu la sala dels audiovisuals, on a cada hora és projecta la història i llegendes de Sant Miquel del Fai.

Continuareu el recorregut turístic direcció a la cascada del riu Tenes. A POCS metres a l'esquerra hi ha unes escales que porten a la cova de Sant Miquel. No Deixeu de visitar-la, és Molt interessant i està il·luminada. A l'interior de la cova, Al costat esquerra, podreu apreciar vàries Estalactites. A l'MATEIX COSTAT 1 conjunto de basses s'aboquen l 'aigua d'una a l'L'altra, Fins que AQUESTA desapareix per 1 petita cavitat al fons de la cova.

Després de la visita a la cova els vostres passes us portessin a la plaça del Repòs, on podreu Fer-vós una fotografia Al costat de l'escultura de l'escriptor Josep Pla, obra de Tomàs Atienza. A la dreta hi trobareu travertins, plantes i basses d'aigua sota les balmes.

Seguint el recorregut arribareu al salt d'aigua del Tenes. El camí passa per darrera de la cascada on hi ha 1 ambient ombrívol i fresc. En AQUEST punt también podreu Gaudir de les magnifiques vistes del monestir. A continuació calç seguir paper camí que porta a l'ermita de Sant Martí construïda el s.IX.

Abans d'arribar a l'esplanada de l'ermita trobareu el salt d'aigua. És tracta d'01:00 conducció d'aigua que a través d'1 tub metallic arribava a una mini central elèctrica situada a uns 100 metres més avall. A l'esquerra hi ha 1 espai Dedicat a pícnic i 1 parc infantil.

L'ermita de Sant Martí està construïda en una petita plataforma a l'extrem sud de la cornisa del Fai. De dimensions reduïdes és un dels Clars exemples del romànic de muntanya, te una sola nau i 1 reduit absis. La característica arquitectònica més rellevant d'AQUESTA construcció és la porta d'entrada. Està col·locada a un dels costats de l'ermita i no a la façana oposada a l'absis com a Totes les Esglésies d'estil romànic.

A un extrem de la plataforma trobareu l'accés a la cova de les Tosques. És la més antiga de les coves del Fai. Està formada per Tosques i pedres calcaries. No Deixeu de visitar-la.

Gastronomia:
La cuina d'AQUESTA zona és la clàssica de muntanya, feta amb productes de l'horta i animals de corral. Podem destacar-ne els amanides, a els embotits, els carns a la brasa, a els guisats de porc i de vedella, il 'omnipresent pa torrat amb tomàquet. També són d'esmentar els postres casolanes i una àmplia carta de gelats.

Restaurants:
El Mirador del Fai
Ctra. De Sant Feliu de Codines a Centelles, km, 6,9
Tel. 93.866 08 68

Per arribar-hi cal Sortir de l'aparcament de Sant Miquel del Fai ia uns 500 metres, trobareu 1 Rètol que indica la dirección del restaurant. No hi ha perdua, Sols calç seguir la carretera Fins arribar a la cruïlla amb la comarcal de Sant Feliu a Centelles. Just enfront de la cruïlla hi ha el restaurant del Mirador del Fai.

Enllaços:


CALDES DE MONTBUI I 
SANT SEBASTIÀ DE MONTMAJOR



De Barcelona:
A 30 km.

Punt de trobada:
A causa de la proximitat entre Barcelona i Caldes de Montbui, el punt de trobada d'avui el podreu fer a l'entrada de la vila de Caldes.

Com arribar-hi:
Haureu de localitzar la carretera C-17 en direcció cap a Granollers i Vic. A l'Alçada de la Llagosta hi ha 1 desviament que porta a Caldes de Montbui passant per Palau-Solità i Plegamans.

A uns 3 Km de Palau-Solità, trobareu 01:00 desviament a l'esquerra per entrar a Caldes de Montbui. AQUESTA entrada Segueix paper carrer principal del poble. El casc antic està al final de este carrer. Procureu localitzar 1 aparcament Abans d'arribar-hi.

Per anar a Sant Sebastià de Montmajor, haureu de continuar paper carrer principal dirección nord. A la Sortida de la vila i de la dreta d'1 REBOL hi ha 1 restaurant que passareu d'Llarg. A 50 metres de este punt, trobareu 01:00 desviament a l'esquerra que indica Sant Sebastià de Montmajor. Passareu per Davant del càmping El Pasqualet. Sense Deixar la carretera i després de dir 12 Km, arribareu a Sant Sebastià de Montmajor, però Abans és passa per la Urbanització del Farell.

Història i Visita:
Caldes de Montbui  ja era coneguda a l'època dels romans, entre a els segles II a. C i I dC Els romans varen fundar un balneari termal, aprofitant els aigües calentes que brullaven de les fonts de la vila.

Creïn un gran centre termal de recuperació i curacions dels Malalts que procedint de la zona d'influència de la província romana de Tarraco.

A l'actualitat Sols queda d'aquells i aquelles conjunto termal la font del Lleó i les Termes, on hi podreu ver piscina rectangular i Dues semicirculars que fèien la Funció de banys individuals. Tot i els Poques restes que quedin la visita és Molt interessant.

No Deixeu de visitar un dels 2 Safaretjos d'aigua calenta que te la vila, el de la Canaleta i el de la Portalera. El primer va ser construit l'any 1929 i restaurat el 2005.

El safareig de la Portalera encara està en actiu, l 'aigua calenta veu de la font del Lleó. Si encara us queda temps podeu visitar el museu de Caldes de Montbui "Thermalia".

Sant Sebastià de Montmajor . Rodejat pèls turons de Sant Sebastià, de l'Ciuró, de Solanes i del Pic del Vent, és Troba la Vall de Sant Sebastià, on hi ha 1 petit Nucli de població, format per 8 cases i una ermita romànica del segle XI.

L'església és d'una sola nau. Te 1 transsepte que l'hi Dóna l'Aspecte de planta en forma de creu. A un COSTAT és Troba 1 conjunto de tres absis, el central és de forma quadrada i Els altres 2 són de forma semicircular.

A l'extrem dret del transsepte hi ha 1 absis de forma semicircular. Just a sobre del transsepte hi ha 1 petit campanar de dos pisos de planta quadrada. Al costat de l'ermita trobareu l'edifici de la rectoria, transformat a l'actualitat en restaurant.

L'Indret es ideal per Fer 1 passejada pèls camins forestals que proveeixen de Sant Sebastià

Gastronomia:
La cuina d'AQUESTA contrada és la típica de muntanya: canelons, escalivades, estofats de senglar, graellades de carn, peus de porc, ia la tardor plats elaborats con los esperats bolets. De postres a els clàssics, gelats, pastissos, va matar i postres de músic.

Restaurants:
la Rectoria
Sant Sebastià de Montmajor
Tel. 93 865 01 97

Enllaços:

SANTA MARIA DEL TAGAMANENT I

EL PLA DE LA CALMA


De Barcelona:
A 50 km.

Punt de trobada:
A causa de la poca distància que hi ha des de l'punt de Sortida Fins al Pla de la Calma, el punt de trobada amb la família o a els amics serà a la masia Bellver, punt d'informació del Montseny i restaurant.

Aquí reunireu la informació necessària per iniciar la pujada a l'ermita de Santa Maria de Tagamanent, fer 1 bon ESMORZAR i encarregar taula per l'hora de dinar.

Com arribar-hi:
 S'a de localitzar l'autovia C-17 en direcció cap a Vic i Ripoll. Passareu per la Garriga i el Figaró. A uns 2 quilometres d'AQUESTA última localitat trobareu el poble de Tagamanent. A l'altra banda de l'autovia hi ha una gasolinera. Haureu d'Sortir de l'autovia a AQUEST punt i seguir a els Indicadors que porten a  La Calma - Parc Ecològic del  Tagamanent. Caldrà   estar atents ALS Indicadors.

Després d'uns 3 minuts de recorregut arribareu a un tram de la carretera que és paral·lel a l'autovia C-17. Aproximadament a La meitat de este tram de línia recta trobareu 01:00 desviament a la dreta, previament senyalitzat, que enllaça amb una pista forestal asfaltada que us portarà directament  a l'aparcament  del pla de la Calma i de la masia Bellver, després de dir 15 minuts de Trajecte.

Història:
Les primeres Proves que existeixen dels assentaments humans al massís del Montseny són de les époques de l'Paleolític, el megalític i Posteriorment del periode ibèric. Aquests assentaments s'establiren inicialment a les rodalies de l'massís com: Brull, Sant Feliu de Buixalleu, etc.

A partir del s.XVII començaren a establir-se al centri del massís Diverses comunidades. Aquestes utilitzaven la ramaderia, l'agricultura i a els recursos naturals com la base de su economia.

Assoliren la màxima esplendor econòmica a finals del segle  XIX . La coincidència amb el desarrollo industrial a Catalunya inicia l'abandó i decadència de Moltes masies ia la vegada del món rural al centre del massís del Montseny.

visita:
La visita al Pla de la Calma s'inicia en el Moment que baixeu del vehicle a l'aparcament de la masia Bellver. A la dreta és divisen els parets nord de la masia. A la Vostra esquena  p odreu ver la masia de Ca l' Agustí  dedicada a l'actualitat a museu etnològic. No Deixeu de visitar-la.

Podeu Començar per dirigir-vos a la masia Bellver i Fer l'ESMORZAR que Hem PROMES a l'Apartat de l'  Punt de trobada. Seguidament Demaneu al centri d'informació del parc la corresponent documentació del Parc del Pla de la Calma. Amb la documentació a la mà podreu iniciar la caminada a l'ermita de Santa Maria de Tagamanent.

Des de la masia SURT 1 camí perfectament senyalitzat que us portarà a la carretera per on Heu pujat i on trobareu 01:00 reduit aparcament. Aquí trobareu l'inici del costerut camí que porta a cim del Tagamanent. Després d'uns 20 minuts de caminada arribareu al vostre Destí. No hi ha cap mena de perdua, Sols calç seguir a els  p ALS Indicadors con los Senyals de color groc i blanc.

Santa Maria de Tagamanent és una ermita d'estil romànic del qual Solament en quedin els murs de la nau central. A partir del s.XV s'hi han FET tants modificacions per adaptar-la a les necessitats del Moment que gairebe no és olla determinar l'estil arquitectònic actual. El portal d'entrada és d'estil gòtic en forma d'arc adovellat de mig punt i 3 Arquivoltes Molt senzilles, sense cap tipo de decoració. A la part alta, el primitiu campanar d'espadanya ha Quedat transformat en una torra quadrada amb Dues finestres bessones de mig punt.

L'església està sempre tancada, però a l'porta d'entrada hi ha 1 reixa per la qual podreu Fer d'algunes fotos i ver amb 1 mica d'Esforç, per la poca llum que hi entra a l'recinte, l'estructura de l ' interior. Cal Fer 1 volta amb 1 mica de calma pèls Voltants de l'edifici i admirar els magnifiques vistes de les que podreu Gaudir des de l'turó del Tagamanent, Situat a 1050 metres d'altitud.

Per la tarda després de dir dinar podreu Fer una visita guiada a la masia de ca l'Agustí. Durant tota la visita us acompanyarà la veu de l'amo de la casa. La visita s'inicia a la planta baixa on hi ha el vestíbul i els quadres dels animals. Seguireu per la primera planta on la veu de l'amo de la casa us fara una exhaustiva explicació de les  a ctivitats  de  la vida diària de la masia mentre us desplaçareu per la cuina, el menjador, a els dormitoris, la terrassa i els golfes.

Per acabar la visita, un audiovisual us donarà una idea de com era la vida rural de finals del segle XIX.

Gastronomia:
La gastronomia de la zona és la clàssica de muntanya amb 1 toc de modernitat. Les amanides, la cua de bou estofada, el pollastre amb xocolata, etc.

Restaurants:
Masia Belver
Pla de la Calma
Tel. 937.445.082

Enllaços:
MONTSENY - TURÓ DE L'HOME


De Barcelona:

A 71 km.

Punt de trobada:
Avui el punt de trobada amb la família o a els amics serà a l'Àrea de servei del Montseny que està a l'autopista AP-7 en direcció a Girona ia uns 5 quilómetres Abans de la Sortida 11 (Sant Celoni - El Montseny).

Com arribar-hi:
Haureu de localitzar l'autopista AP-7 en direcció a la Jonquera. Deixareu la via ràpida per la Sortida núm. 11, que porta a Sant Celoni i del Parc Natural del Montseny.
Entrareu al poble de Sant Celoni i seguireu a els rètols Indicadors que portin a Santa Fe del Montseny ia Mosqueroles.

A quatre quilómetres de la Sortida del poble trobareu una rotonda. La Sortida de la dreta porta al poble de Campins i Santa fe del Montseny. Vosaltres seguireu recte en direcció al poble de Mosqueroles. Passat Mosqueroles trobareu, a uns 4 quilometres, una cruïlla de carreteres i haureu de desviar-vos a la dreta per arribar a La Costa del Montseny.

La carretera passa paper centri de la població de la Costa del Montseny ia la Sortida del poble empalma amb una pista forestal asfaltada. A partir de este punt Solament caldrà seguir a els Indicadors que senyalen la dirección del Turó de l'Home. A uns 2 quilometres del cim trobareu 1 aparcament per Deixar el vehicle.

Història i Visita:
Després de Deixar el vehicle a l'aparcament podeu arribar-vos a la caseta d'informació que la Diputació de Barcelona te instal·lada en un extrem de este espai i recollir uns quants fulletons informatius del Parc Natural del Montseny. A tocar de la caseta hi ha una cadena que barra el pas de vehicles. Ara, és el Moment d'agafar forces i preparar-vos a Fer a una caminada d'uns 35 minuts per una carretera Molt costeruda.

Acabada la pujada arribareu a un petit replà on la carretera gira a l'dreta. A uns 25 metres 1 ample corriol de FORTA pujada us portarà directament a la caseta de l'antic Centre Meteorològic del Montseny, punt i final de la pujada al Turó de l'Home.

Durant  la pujada a peu per la carretera al cim del turó podreu gaudir d’unes espectaculars vistes del Vallès Accidental, Montserrat, La Mola, la Serralada del Litoral, Barcelona, el Garraf i, en un dia sense boira i ben clar, fins i tot podreu divisar la silueta de les illes Balears. Això serà l’aperitiu de les vistes que tindreu des del cim del Turó de l'Home. En una ullada de 360º  podreu admirar quasi tots els punts geogràfics més importants de Catalunya.

Els 3 accidents Geogràfics més enlairats del massís del Montseny són: El Matagalls de 1.697,9 m., Les Agudes de 1.705,5 m. i el Turó de l'Home de 1.711,7 m., sobre el nivell del mar. Si encara Teniu forces i voleu continuar l'excursió a peu, podeu arribar-vos a les Agudes. Per arribar-hi haureu de seguir per uns corriols que arrenquin del replà de la carretera des d'on surt el camí de pujada al Turó de l'Home. No hi ha pérdua Sols haureu de seguir ALS grups d'excursionistes que fan AQUESTA Travessa i després de dir 30 minuts de caminada arribareu a les Agudes.

Acabada l'excursió al Turó de l'Home, tornareu a vehicle i us dirigireu paper MATEIX camí de pujada, a l'poble de la Costa del Montseny. A la Sortida del poble trobareu una cruïlla de carreteres haureu de seguir a els Indicadors que us portin a poble del Montseny.

El nucli antic del poble del Montseny, antigament anomenat Sant Julià de Montseny, és de dimensions reduïdes i està format per 1 cinquantena de cases construides ALS Voltants de l'església romànica de Sant Julià. El municipi te 1 extensió de 27,2 Km2, un cens de 305 Habitants il 'orografia és d'alta muntanya amb MOLTS boscos, pastures i poquíssimes planúries.

Actualment l'economia dels vilatans està dedicada a serveis ia l'turisme. El poble del Montseny és punt de partida d'nombroses excursions a peu paper parc natural del Montseny.

Acabada la visita al poble agafareu el vehicle i us dirigireu cap a coll Formic i el Brull. Però, Abans us desviareu per visitar l'entorn de l'hotel de Sant Bernat i la petita ermita romànica que hi ha en un extrem del jardí. A uns 6 quilometres del poble del Montseny trobareu 01:00 desviament a la dreta que porta a Sant Bernat.

Seguireu en direcció al Brull passant per coll Formic. En AQUEST punt Geogràfic sempre hi trobareu MOLTS vehicles, ha que és punt de partida d'Moltes excursions, Tant a peu com en vehicles de dues i quatre rodes.

El municipi de l'Brull te una superfície de 41 Km2. Està format per tres Nuclis de població: el Brull, Sant Jaume de Viladrover i Sant Cristòfol de la Castanya. La carretera BV-5301 passa paper mig del centre ADMINISTRATIU del poble. A la dreta hi ha l'edifici de l'Ajuntament, el restaurant Can Pascual i el restaurant El Castell. A l'esquerra hi trobareu l'església de Sant Martí del Brull, d'estil romànic, el centre d'Informació Turística del Montseny i la rectoria de Sant Martí. La majoria d la població del Brull està disseminada a l'Voltant del Nucli ADMINISTRATIU en cases d'estiueig i masies.

Gastronomia:
La cuina de la zona és la tradicional catalana amb una variada selecció d'especialitats com: peus de porc guisats, Espatlla de be al forn, estofats de vedella, bacallà a la llauna, cua de bou amb castanyes, etc.

De postres a els clàssics: els postres de músic, gelats variats, pomes al forn, mel i mató, etc.

Restaurants:
el Castell
93 884 00 63
el Brull

La Fonda del Montseny
93 847 30 40
el Montseny

Enllaços:
www.elbrull.cat






















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada