CONCA DE BARBERÀ

* Montblanc
* Monestir de Santa Maria de Poblet
* L'Espluga de Francolí
* Castell de Santa Coloma de Queral

MONTBLANC


De Barcelona:
A 110 km.

Punt de trobada:
Avui el punt de trobada serà a l'Àrea de servei del Penedès que està a l'autopista AP 7 ia uns 4 quilometres Abans del desviament que porta a Lleida per l'AP-2. 

Com arribar-hi:
S'a de localitzar l'autopista AP-7 i dirigir-vos cap a Tarragona. Passareu paper peatge de Martorell i Vilafranca del Penedès. A l'Alçada del Vendrell haureu de desviar-vos per l'autopista AP-2 en direcció cap a Lleida. Passareu paper peatge de l'Vendrell I després de fermentació 39 quilómetres caldrà Deixar l'autopista per la Sortida 9 Montblanc-l'Espluga de Francolí. Després del peatge seguireu cap a Montblanc.  

La carretera passa paper centre del poble. Cal seguir a a els Indicadors que portin a Centre d'Informació turística del municipi. En AQUESTA oficina haureu de comprar a a els tiquets per la visita guiada del poble.

Història:
Al peu de les muntanyes de Prades i separat del Pla de Santa Maria i Valls per la Serra de les Guixeres, Montblanc dominava a l'època de la Reconquesta el pas natural entre Les dues comarques. Per aixó, a l'any 1080 1 petit Nucli de població s'instal·là en un reduit espai Situat entri a a els rius Francolí i d'Anguera il 'hi donaren el nom de Duesaigües.

Però, no va ser Fins a finals de l'any 1156 Quan el rei Ramon Berenguer IV, lliura la primera carta d'Repoblació amb els S'ACOMPANYA privilegis com: una extensa JURISDICCIÓ, l'Exempció d'Impostos i usatges, i els drets d 'Explotació de la fusta dels boscos per a la construcció i per cremar aLS la llar, a més de l'dret a les aigües dels 2 rius per l'Explotació de la indústria del lli i del cànem. 

A causa de la situacio geogràfica de l'antiga vila, propensa a les inundacions per la proximitat a la llera dels 2 rius i la manca de possibilitats de defensa, el rei Alfons I ordena el canvi de situació del poble a un turó Proper anomenat Pla de Santa Bàrbara. A partir d'aquest Moment la vila canvia el nom paper de Montblanc.

Durant 200 anys la prosperitat de la vila augmenta considerablement Fins arribar a ser una de les més importants de Catalunya, gràcies a prerrogatives ia la CONCESSIÓ de fires i Mercats.

Durant tot AQUEST temps de Creixement és construiren a a els edificis restaurats restaurats més importants de la vila com: els convents de Sant Francesc i el de la Serra i de la Mercè. A la vegada construiren també l'hospital, l'església de Sant Bartomeu, el Palau Reial i el casal dels Josa.

És mor Fenomen social s'instal·là a la vila. El call jueu Comença a poblar-se, adquirint l'pas dels anys, un important rellevància econòmica i comercial.

A finals del segle XIV la influència política i comercial de Montblanc era Molt important, arribant a ser la setena ciutat de Catalunya.

Però, com ja he dit Altres vegades, la felicitat i la prosperitat no Durin per sempre ia Segona meitat del segle XIV la vila entrà en Un llarg Període d'abandó i decadència a causa d'1 seguit d'epidèmies i mals collites. 

Durant molts anys Montblanc va passar, per Diferents Motius, etapes de recuperació, de crisi i de renaixença. Fins arribar a a els anys 70 del segle passat, Quan d'd'algunes Indústries s'instal·laren ALS afores del poble començant AIXÍ 1 nova època de Creixement.

A l'actualitat Montblanc és la capital de la Conca de Barberà i centre comercial, industrial i de serveis de la comarca.

visita:
La visita Comença a l'Oficina de Turisme que està situada a l'església de Sant Francesc. AQUEST edifici està construit Fora del recinte emmurallat de la vila. El conjunt religiós estava format per l'església, 1 claustre i a els dependencies dels monjos franciscans. Durant el segle XVIII, etapa de Maxim esplendor del monestir, fou 1 dels centres culturals de referència de la comarca.

A l'any 1835 Quan la desamortització de Mendizábal l'Centri religiós va ser abandonat pèls monjos i Comença la Degradació del conjunt arquitectònic. A l'actualitat Sols queda l'nau central de l'església.

La FOTOS DE visita serà a les muralles. Tinença una longitud de 1500 metres i foren construides al segle XIV amb pedra de les proximitats i argamassa. A l'el seu perímetre hi estàven incorporades 30 torres de defensa il 'accés a l'interior el fèien per 4 ports orientades ALS quatre punts cardinals; el portal de Sant Antoni, el portal de Sant Francesc, la torra - portal de Sant Jordi i la torra - portal de Sant Bové. 

Entrareu al recinte emmurallat paper portal de Sant Antoni i desprès d'unes petites explicacions del guia, sobre el tancament de la porta i defensa de la torre situada en un costat- el recorregut Segueix Fins arribar a palau reial. AQUEST edifici és de Propietat privada i no és olla visitar.

Seguireu la visita per l'església de Santa Maria la Major, l'església de Sant Miquel, la Casa de la Vila, a a els porxos de Cal Malet, el carrer dels Jueus, l'antic Hospital de Santa Magdalena i, per acabar, el Celler Cooperatiu, on us oferiran 1 aperitiu de cloenda.

Gastronomia:
Per Fer AQUESTA ruta us recomanaré a a els mesos de febrer, març i abril. El Motiu és que són a a els mesos de la temporada del calçot. 

Avui dia, quasi Arreu de Catalunya ENS ofereixen a AQUESTA època la famosa calçotada, però la comarca per Excel·lència és la de Valls i pobles dels Voltants. A poc que pugueu espereu-vos a l'hivern per visitar Montblanc.

Restaurants:
casa Fèlix
Carretera de Tarragona, Km. 17
Tel. 977.601.350-977.600.014
Valls

Masia Bou
Carretera de Lleida, km 21,5
Tel. 977.600.427
Valls

Enllaços:
www.montblancmedieval.org




MONESTIR DE SANTA MARIA DE POBLET 


De Barcelona:
A 120 km

Punt de trobada:
Avui el punt de trobada amb els amics serà a l'Àrea de servei del Penedès que està a l'autopista AP-7 ia uns 4 quilometres Abans del desviament que porta a Lleida per l'autopista AP-2. 

Com arribar-hi:
S'a de localitzar l'autopista AP-7 i dirigir-vos cap a Tarragona. Passareu paper peatge de Martorell i continuar en direcció cap a Vilafranca del Penedès. A l'Alçada del Vendrell haureu de desviar-vos per l'autopista AP-2 en direcció a Lleida. Passareu paper peatge de l'Vendrell I després de fermentació 39 quilómetres calç Deixar l'autopista per la Sortida 9 Montblanc - l'Espluga de Francolí. Després del peatge us dirigireu a poble de l'Espluga de Francolí. Arribant a l'Espluga S'HAN de seguir a els Indicadors que us portessin directament a l'aparcament del Monestir de Poblet. 

Història:
El Monestir de Santa Maria de Poblet juntament amb el de Vallbona de les Monges i el de Santes Creus formin l'anomenada ruta del Cister.

Està Situat a la comarca de la Conca de Barberà i al peu de les muntanyes de Prades. És el conjunt Monastic habitat més important de la península Ibèrica.

La història de Poblet Comença a Moment en què el rei Ramon Berenguer IV, després de dir dir conquerir la ciutat de Lleida ALS sarrains, va donar a l'abadia de Fontfreda unes terres a la Conca de Barberà per construir-hi 1 monestir. A l'any 1150 monjos procedents del monestir cistercenc de Fontfreda iniciïn els la construcció del centre religiós de Santa Maria de Poblet, uns Cinquanta-Dues anys després de dir dir la creació de l'Orde del Cister pèls monjos Robert, Alberic i Esteve, del monestir de Molesme.

Noves donacions del rei Ramon Berenguer i de senyors de la comarca varen Fer del monestir, a l'Llarg dels segles, una de les propietats més Grans de Catalunya, Després de l'ducat de Cardona.

Però, no va ser Fins el regnat del rei Alfons el Cast Quan Santa Maria de Poblet aconseguir una gran influència política. A la mort del rei Alfons, a l'any 1196, AQUEST va donar a herència al monestir la seva corona reial i les terres de Vinaròs i Palomera. Seguint a a els Seus Desitjos va ser enterrat al monestir.

Posteriorment el seu net Jaume I el Conqueridor va seguir amb la taverna d'engrandir el monestir. Va Fer-li donació de terres, vils i castells fruit de les conquestes ALS sarrains. Al seu mort lliura al monestir cinc mil maravedisos, vuit-cents quilos de Coberts de plata, pedres precioses i joies.   

El rei Pere el Cerimoniós augmenta El sol · licitant més a els riqueses i el poder del monestir de Poblet. Va Fer-hi construir unes muralles a l'Voltant dels edificis restaurats restaurats amb 12 torres de defensa i ports d'entrada de fàcil protecci i AIXÍ aconseguia Tenir 01:00 fortalesa entre els castells de Lleida i Tarragona. Al seu mort també fou enterrat a Santa Maria de Poblet, de Fent AIXÍ del monestir el Panteó familiar dels reis de la Corona d'Aragó.

Després de Pere el Cerimoniós a a els successius reis com: el seu fill Martí l'Humà; a a els reis de la Dinastia Trastàmara; Ferran d'Antequera i Alfons el Magnànim Fins arribar a Joan II i el seu fill Carles de Viana, també foren enterrats a Poblet.

Els nobles catalans com a a els ducs de Cardona, també varen Fer Grans donacions de terres a l'cenobi, Fins i tot hi ha el Panteó dels Cardona on hi estan enterrats a a els ducs.

Des de la seva fundació, el monestir de Santa Maria de Poblet passa per Diverses etapes de Creixement Fins arribar al segle XIX Moment en Què els monjos abandonin el recinte Monastic a causa de la Llei de desamortització de Mendizábal de 1835. A l'any 1940 desprès de la restauració, la comunitat Benedictina retorna al monestir amb 1 reduit grup de monjos.

A l'any 1921 el govern espanyol declara el monestir Monument Nacional i el 1991 fou Declarat Patrimoni de la Humanitat.

visita:
A l'Apartat de la història del monestir he comentat que el recinte religiós estava emmurallat per ordre del rei Pere el Cerimoniós. Amb els anys al recinte de l'cenobi queda petit i és començaren a construir edificis restaurats restaurats Fora de la muralla com: l'hostatgeria, l'administració il 'hospital de pobres. Per AIXÒ construiren 1 nou tancament, en part format pèls nous edificis restaurats restaurats i 1 tanca de considerable Alçada. El nou accés a l'recinte va ser la Porta de Prades.

Un cop traspassada AQUESTA porta s'accedeix a una plaça on hi havia portal il 'edifici de la clausura exterior. En AQUEST últim espai era on residien a a els Treballadors que fèien la construcció i restauració de l'conjunt del monestir.   

Al final de la plaça hi ha la Capella de Sant Jordi, construïda per ordre del rei Alfons el Magnànim. Al costat de la capella hi trobareu la Porta Daurada que dóna accés a un nou recinte, La Plaça Major.

Al costat esquerra de la plaça Major hi trobareu l'edifici de l'administració, lloc on venen a els entrades per a els visites guiades. També hi trobareu la nova hostatgeria, la capella de Santa Caterina i la creu de l'Abat Joan de Guimerà. 

Al fons de la plaça Major ia l'COSTAT esquerra de la façana principal hi ha la Porta Reial, protegida ambdos costats per Dues magnífiques torres de defensa. AQUESTA porta Dóna accés a recinte habitat pèls monjos ia la vegada és l'inici de les visites guiades al recinte religiós. A la dreta de la plaça hi podreu veure la porta d'entrada a l'església amb una magnífica decoració d'estil barroc, feta construir el segle XVII per Encàrrec del Duc de Cardona. 

Des de la creu de l'Abat Joan de Guimerà també és olla descobrir la muralla que tanca el recinte religiós del monestir. Et gener llargada de 608 metres, 1 Alçada de 11,3 metres i 1 gruixària de 2 metres.

Per Fer 1 bona visita a Santa Maria de Poblet us recomano apuntar-vos a una visita guiada. L'inici de la visita Comença a pati que hi ha passada la Porta Reial. A l'esquerra del pati és Troba l'entrada a la zona d'habitatge i recolliment dels monjos. Enfront una gran portalada Dóna accés directe al claustre. A la dreta del pati 1 Altra reixa Metàl·lica tanca l'accés a un pati interior ia una escala que condueix a l'palau del rei Martí l'Humà, que també visitareu. 

Ara és el Moment de Començar la visita guiada. Prepareu a els Màquines de fermentació fotos i sobre tot estigueu atents a les explicacions del vostre guia. Descobrireu Tots els racons com: el claustre, amb un templet hexagonal on hi ha un brollador circular, el refectori, la sala capitular, el dormitori, l'escriptori, l'església, la sagristia nova, la biblioteca, etc.   

Gastronomia:
L'oferta gastronòmica de la zona és Molt variada, però sempre sobre la base de la típica cuina de les terres de l'interior de Catalunya amb tocs de cuina moderna. Diversos plats com: amanides tèbies, coca de bolets de temporada, civet de porc senglar, cargols a la llauna, peus de porc ia l'hivern calçotades, podin Fer de la trobada amb els amics o la família al Voltant de la taula una reunió gastronòmica. 

Restaurants:
el Senglar
Plaça Montserrat Canals, 1
Tel. 977.870.411
L'Espluga de Francolí

Enllaços:
www.poblet.cat



L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ



De Barcelona:
A 120 km.

Punt de trobada:
Avui el punt de trobada serà a l'Àrea de servei del Penedès que està a l'autopista AP 7 ia uns 4 quilometres Abans del desviament a Lleida. 

Com arribar-hi:
Haureu de localitzar l'autopista AP-7 i dirigir-vos a Tarragona passant paper peatge de Martorell. A l'Alçada del Vendrell haureu de desviar-vos per l'autopista AP-2 amb direcció a Lleida. Després del peatge de l'Vendrell i desprès de fermentació 39 quilómetres deixareu l'autopista per la Sortida 9 Montblanc-L'Espluga de Francolí. Passat el peatge trobareu una rotonda i quasi enfront veureu la fàbrica de galetes RIFACLI. Si aneu sobrats de temps, podeu Fer una visita a la factoria i comprar unes galetes.  

Per anar a l'Espluga calç agafar la primera sortida a la dreta de la rotonda, sense Deixar la carretera N-240 en direcció cap a Lleida, i després de dir dir Fer uns 6 quilometres arribareu al vostre Destí. 

Història:
El nom de l'Espluga vaig provar l'llatí Spelunca que significa cova. A l'territori dels Voltants de la vila hi ha nombroses coves i balmes. Per una d'elles sorgia 1 riu subterrani anomenat Francolí. Aixi doncs aquests 2 topònims donaren a la vila durant La meitat del s.XI l'actual nom de l'Espluga de Francolí.

El poble de l'Espluga és Troba a la comarca de la Conca de Barberà i està rodejat de boscos de Pinedes i d'alzinars. També està travessat per 2 rius Francolí i el Milans, a les ribes dels quals hi creixen a a els xops i a els Freixes de ribera. A la plana hi proliferin a a els camps de Conreu de cereals ia a els de vinyes. 

La vila de l'Espluga és construir a Raser del castell de Pons de Cervera, edificat al cim d'1 turó. A mitjans del s.XIII el castell i a els Seves propietats passaren a mans del monestir de Poblet. A l'any 1312 com a conseqüencia de la desaparició de l'ordre del Temple la Senyoria fou adquirida per l'ordre de cavalleria dels Hospitalers.

L'activitat econòmica del municipi està basada principalment al l'agricultura, la indústria i el turisme. AQUEST últim Apartat, el turisme, ha Estat potenciat gràcies a la proximitat  a l'monestir de Santa Maria de Poblet, el Celler Corporatiu i la Cova de la Font Major.

visita:
En la visita d'avui a l'poble de l'Espluga coneixerem a els 2 LLOCS més representatius, la Cova de la Font Major i el Celler Corporatiu.

La Cova fou descoberta el 21 d'abril de 1853. La perforació d'1 pou a l'interior del poble vaig coincidir amb la galeria que portava els aigües del riu Francolí ia Poc temps, s'organitzà 1 expedició espeleològica, que amb precaris medis materials descobriren bona part del riu subterrani i els galeries seques que condueixen a l'entrada actual.

Les Diverses exploracions realitzades des de l'any 1956 s'han, posa't al descobert 3.950m de galeries, bona parell d'elles són els galeries del riu subterrani on hi trobaren Un parell de sifons.

A l'any 1993 l'Ajuntament de l'Espluga amb la col • laboració de la Diputació de Tarragona i  de la Generalitat creïn 1 projecte museístic per adequar Dues de les galeries seques anomenades Cova de la Vila i Cova de la Font Major.

AQUEST museu subterrani està Dedicat al passat prehistòric i geològic de la comarca. Durant la visita diversos audiovisual i maquetes a tamany natural ajuden a Fer-se una idea de la vida dels Nostres avantpassats del Paleolític i del Neolític. Al final de les coves I després de fermen 01:00 passejada per la prehistòria, a l'Llarg d'1 recorregut de gairebe  90 m, podreu ver el Naixement del riu Francolí.

Si sou d'1 caràcter agosarat podeu Fer 1 recorregut anomenat d'aventura.   Consisteix en Fer 1 passejada per els galeries més amagades i sorprenents, tot seguint el curs del riu subterrani i que rep el nom de Francolí quant SURT a l'exterior.

Acabada la visita a la Cova de la Font Major podeu arribar-vos al Celler Cooperatiu de l'Espluga de Francolí.

A l'any 1913 l'arquitecte Pere Domènech i Roure fill del reconegut arquitecte Lluís Domènec i Muntaner Dugué a Terme la construcció de l'edifici del Celler seguint els directrius del projecte realitzat paper su pari. FINALITZADA la construcció l'hi posaren el sobrenom de la Catedral del Vi.

El Celler de la Cooperativa de l'Espluga fundada l'any 1902 és un dels primers cellers modernistes de Catalunya. Consta de tres naus amb una acurada decoració interior. A l'actualitat el Celler és el Museu del Vi on podreu Fer-hi una visita guiada i comprar-hi si voleu vaig veure, cava, oli i fruits secs de la cooperativa.

Gastronomia:
La cuina de la zona és la tradicional catalana amb una variada selecció d'especialitats com: amanides, escalivades, esqueixades, peus de porc guisats, Espatlla de be al forn, estofats de vedella, bacallà a la llauna, cua de bou amb castanyes, conill amb cargols, pollastre guisat i al forn, etc.

De postres carquinyolis i neules de l'Espluga, els postres de músic, crema catalana i una gran varietat de gelats.

Restaurants:
Hostal del Sangla
Plaça Montserrat Canals, 1
Tel. 977.870.121

Enllaços:
www.espluga.altanet.org



CASTELL DE 
SANTA COLOMA DE QUERALT


De Barcelona:
A 88 km.

Punt de trobada:
En AQUESTA Sortida la   trobada amb la família o a els amics serà a l'a ntiga Àrea de servei de la Panadella. Haureu d'Sortir de l'autovia A-2 al quilòmetre 533. Podreu triar entre a els 2 Restaurants que hi ha,   per   Fer 1 bon ESMORZAR.

Com arribar-hi:
Haureu de localitzar l'autovia A-2 en direcció cap a Lleida. Després d'uns ¾ d'hora de viatge Heu de Sortir de la ruta per anar a la Panadella i ESMORZAR.

Un cop amb la panxa plena calç seguir per la carretera B-221 que sud de la zona dels restaurants en direcció cap a Santa Coloma de Queralt. Després de fermen uns 9 quilómetres arribareu a Santa Coloma.

història:
Santa Coloma de Queralt està a 674m sobre el nivell del mar i al nord de la província de Tarragona, és capital de la Baixa Segarra, a l'actualitat forma part administrativa de la Conca de Barberà.

Les primeres tats que hi ha de Santa Coloma són de l'any 976 Quan ja s'esmenta a els documents amb el nom de Santa Columba. En aquella època la baronia de queralt era terra de frontera, línia de Castells defensius entre la terra dels serrains i a els anomenats cristians.

A l'any 897 Guifré el Pilos, comte de Barcelona, ​​conquereix el territori ALS serrains. Passen a els anys i el 976 el vescomte de Barcelona Guitard compra al Castell i els terres. En a els segles succesius la baronia de Santa Coloma passà per Diverses dinasties familiars com a els Gurg i a els Timor, Fins aribar l'any 1599 Quan en Pere de Queralt i Isart és Nomenat comte de Santa Coloma. Des del 1993 Enric de Queralt i Chavarri és l'últim comte.

Durant Tots aquests anys la dinastia dels Queralt fou una de les families més poderoses, participessin an quasi Tots els esdeveniments politics i militar de l'època. De l'edat mitjana són el castell i la muralla, l'església i el call jueu. Els jueus eren una comunitat, que com arreu, és dedicaben a les activitats comercials i representabent un porcentatge important de la població.

visita:
A l'arribada a Santa Coloma haureu de localitzar 1 aparcament per la zona del Passeig de la Muralla. Després de Deixar el vehicle haureu de dirigir-vos al portal del Sanou o Cervera, que us donarà l'acces directe a la plaça Major on hi podreu admirar una bonica porxada del s.XIV.

A la meitat de la plaça i a mà esquerra hi ha 1 carrer que porta directament al portal d'entrada, construit al s.XVIII i que dóna acces a Pati d'Armes del Castell. Els edificis restaurats que hi ha al voltan de la plaça corresponen a l'edifici gotic del Castell construit entre a els s.XI i S.XVII ia l'església de Santa Magdalena del s.XIV.

La edificació mes antiga del Castell és la torre de l'Homenetge de forma circular, te 1 Alçada de 23m i 1 Diàmetre de 12m. A l'voltan d'AQUESTA torre és construiren al llarc dels segles diversos edificis restaurats per adaptar el Castell a les necesitats d'habitabilitat de cada Moment.

La façana principal il 'entrada dels Castell són d'estil renaixentiste, 1 Aspecte Estetic PROPI d'1 palau-residència. A l'interior una magnífica escalinata de 34 Graons, cadescun d'ELLS   d'una sola peça, donya acces a la primera planta. A l'sostre de la volta d'escala està decorat per 1 fresc alegoric al déu Neptú.

L'Oficina de Turisme de Santa Coloma organitza l'Llarg de tot l'any visites guiades pèls Diferents indrets Històrics de la vila. El Telèfon per concretar una visita és el següent   977 88 00 88.

Acabada la visita al Castell podreu Fer 1 recorregut cultural per molts dels interesants recons de Santa Coloma. Per anar al centre d'atenció Jueu ia la plaça de l'església haureu de Sortir del pati d'armes del Castell per la mateixa porta que Heu FET l'entrada, enfron trobareu el carrer Quarteres que juntament amb els carrers de del Call i del Forn de Baix formaben l'anomenat Call Jueu. Estava tancat pèls Extrems per ports, l'única que és conserva és la que dóna a la plaça de l'Església.

La plaça de l'Església o d'Avall és una de les plaçes del poble amb més encan, per els Seves reduïdes dimensions i el porxat de les cases amb pilastres de fusta. Podreu seguir la caminada paper carrer de Santa Caterina que porta directament al portal de Sant Martí. Passat el portal s'a de girar a l'dreta per la plaça del Portalet Fins passada la paret lateral esquerra de l'església parroquial.

AQUESTA església fou construïda entre a els s.XIV i XVII, és destil gòtic català d'una sola nau. Passat el campanar trobareu a la dreta al Portal de Vicari, pun per on accedireu novament a nul històric de Santa Coloma.

Al final del Passeig Mossèn Joan Segura que està enfron del Portal del Vicari hi podeu visitar el Santuari de Santa Maria de Bell-lloc, antic convent de l'ordre de la Mercè, construit sobre l'any 1335, la portalada és d'estil romànic. A l'interior hi trobareu el Sarcòfag de Pere IV de Queralt.

El vostre recorregut olla continuar paper carrer Major Fins arribar al Portal de Santa Coloma. Ara podeu retornar a la plaça Major paper carrer del Mig o el carrer de les Carniceries, Tot Gaudin   d'un entorn amb aires medievals.

Gastronomia:
El porc és un dels elements culinaris amb més influència a la cuina de la Segarra, embotits com: botifarres, llonganisses, secallones, etc. Els guisats de porc, cargols a la llauna, i también plats cuinats amb productes de la caça.

Un dels plats típics de la zona és el coc o coca de racapte, Fet amb pasta de pa, arengades, Pebrot escalibat, botifarres o llom, también és d'esmentar el romesco de bacallà. De postres a els casolans i el de les Pastisseries.

Restaurants:
Restaurant Hostal Colmí
Raval de Jesús, 10
Tel. 977 88 06 53
Santa Coloma de Queralt

Restaurant Cal Joan
Carretera de Montblanc, 6
Tel. 977 88 15 24 
Santa Coloma de Queralt

Enllaços:
www.stacqueralt.altanet.org